Geert Robben, financieel directeur van Bouwmensen, en Ester Biezen, afdelingshoofd Werk en inkomen van de gemeente Oss.
Geert Robben, financieel directeur van Bouwmensen, en Ester Biezen, afdelingshoofd Werk en inkomen van de gemeente Oss.

Vluchteling aan 't werk; uitkomst voor tekort op de arbeidsmarkt

OSS - De gemeente Oss heeft samen met omliggende gemeenten, Stichting Werkvloer, ROC de Leijgraaf en vakopleidingsbedrijven Bouwmensen, Schildersvakopleiding, Installatiewerk een project gestart om vergunninghouders te koppelen aan bedrijven die gediplomeerde vakmensen nodig hebben.

Onder de naam 'Kweekvijver medewerker bouw/schilderen/installatie/elektro' werken de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, Meierijstad, Mill, Landerd, Oss, St-Anthonis, Uden samen met opleiders en Stichting Werkvloer, een overkoepelende samenwerkingsvorm tussen overheid, onderwijs en werkgevers. Het project verbindt vergunninghouders en bouwbedrijven, die behoefte hebben aan gediplomeerde vakmensen. In het project zijn 27 vergunninghouders gestart met het voortraject. Zij beginnen met een workshop en een intakegesprek op de locatie van Bouwmensen in Oss. De deelnemers worden daar gescreend op motivatie, niveau en leervermogen.

In dit voortraject is veel aandacht voor vaktaal in de praktijk en het behalen van het vereiste veiligheidsdiploma VCA. Na het voortraject starten alle vergunninghouders met een proefperiode van drie maanden bij bouwbedrijven in de regio. Na het voortraject en de proefplaatsing krijgen de vergunninghouders minimaal een eenjarig arbeidscontract bij het opleidingsbedrijf. Zij gaan dan vier dagen per week bij het bouwbedrijf aan het werk en volgen een dag per week de opleiding BBL (beroepsbegeleidende leerweg) bij ROC de Leijgraaf.

Als de deelnemers voor de opleiding zijn geslaagd, krijgen zij een diploma Assistent. Dat diploma geeft toegang tot een vervolgopleiding, zoals MBO niveau 2 BBL bouw/schilderen/installatie/elektro. Na de zomervakantie wordt een tweede groep vergunninghouders gescreend voor het project Kweekvijver bouw/schilderen/installatie/elektro voor vergunninghouders. Het project is overigen niet alleen beschikbaar voor vluchtelingen. Ook andere mensen met een uitkering deelnemen aan dit project, maar dan zonder de extra Nederlandse vaktaal.

Meer berichten