Talitha Visser (r) van NME Centrum / Kinderboerderij de Elzenhoek laat zien waar vlees vandaan komt, in het kader van het project We Are Food. Gerry van Rooij (l) is haar linker- en rechterhand. Foto: Henk Ruurda
Talitha Visser (r) van NME Centrum / Kinderboerderij de Elzenhoek laat zien waar vlees vandaan komt, in het kader van het project We Are Food. Gerry van Rooij (l) is haar linker- en rechterhand. Foto: Henk Ruurda (Foto: Henk Ruurda)

Belangrijk om kinderen natuur te leren

OSS - Het is gezellig druk op kinderboerderij De Elzenhoek. Een opa houdt zijn kleinzoon in de gaten die een houten koe melkt. Beheerster Gerry zorgt ervoor dat een geitje weer terugkeert achter het hek waar het hoort, nadat het tijdens het voeren de benen heeft genomen. En de varkensheren Harm en Dieter knorren tevreden als ze van een vrijwilliger hun voer krijgen.

Door Henk Ruurda

Bedrijfsleider Talitha Visser neemt me mee naar haar werkkamer in het NME-hoofdkwartier. "Begin van dit jaar hebben we het project 'Boerderij op je bord' voor leerlingen van groep 5 en 6 van de basisschool gedaan," vertelt ze enthousiast. "Daarin staat ons voedsel en hoe de boer daarvoor zorgt centraal. Door zelf aan de slag te gaan ontdekken kinderen waar we de boer voor nodig hebben. Ze malen graan met een molensteen en scheppen stro met riek en kruiwagen. Met het graan kunnen ze thuis pannenkoeken bakken en leren ze spelenderwijs wat daar allemaal voor nodig is. Waar komen eieren vandaan? Wat is het verschil tussen een biologische en een zogenaamde kooihuisvestingskip? Waar wordt kaas van gemaakt? Hoeveel melk produceert een koe per dag? Meer dan duizend leerlingen van groep 5 en 6 hebben er tot nu toe aan meegedaan."

We Are Food
'Boerderij op je bord' past perfect bij We Are Food, het thema waar de gemeente Oss dit jaar aandacht aan besteedt. Visser: "We gaan hier op De Elzenhoek ook de komende maanden gewoon mee door. We hebben bijvoorbeeld twee grote borden gemaakt in de vorm van een koe en een varken waarop duidelijk staat aangegeven waar onder andere biefstuk, schnitzels, speklappen en spareribs vandaan komen."

Nog iets boeiends: "We zijn bezig om samen met de Stadse Boeren een zadenbibliotheek in te richten, waar bezoekers moestuinzaden kunnen ophalen die door ons in zakjes zijn gedaan. Mensen kunnen ook zaden komen brengen. Op allerlei braakliggende terreinen in de gemeente Oss leggen de Stadse Boeren stadsmoestuinen aan, waar mensen die zaden tot volle wasdom kunnen laten komen Daar zijn we ook bij aangesloten!

'Sfeer is super'
Tegenover het kantoor van Talitha is een ruimte waar diverse jongeren gezellig zitten te lunchen: "Er lopen hier meer dan 40 vrijwilligers rond. We werken onder andere samen met scholengidsen van het IVN. Er is een E-team van kinderen van 10 tot 16 jaar die hier echt volgens een rooster komen werken: voeren, stallen schoonmaken, mesten. Vaak blijven die jongeren hier als vrijwilliger werken na hun zestiende omdat ze het zo leuk en leerzaam vinden. En er werken hier enkele jongeren die hier hun dagbesteding hebben. De sfeer is hier super!"

Meer berichten