Links: Schrijfster Lisanne Tiemissen- Wittenberg uit Berghem met de omslag van het boek 'Big en Biggetje'. Rechts: Biggetje leest zelf ook graag de avonturen uit het boek.
Links: Schrijfster Lisanne Tiemissen- Wittenberg uit Berghem met de omslag van het boek 'Big en Biggetje'. Rechts: Biggetje leest zelf ook graag de avonturen uit het boek.

Nieuw boek van Berghemse kinderboekenschrijfster Lisanne

BERGHEM - Het nieuwe kinderboek van Lisanne Tiemissen-Wittenberg uit Berghem is onlangs verschenen. In 'Big en Biggetje – Op de bruiloft' mogen de broers naar de bruiloft van hun lievelings neef. Het schrijven is voor Lisanne een beetje een uit de hand gelopen hobby.

Door Elfi van den Brandt

Big en Biggetje - Op de bruiloft is inmiddels alweer het derde boekje van Lisanne: "Eigenlijk zijn de boekjes een eerbetoon aan mijn vader. Hij vertelde mij vroeger al zelfverzonnen verhalen over Big en Biggetje. Ik heb die karakters van hem gepakt en ben er mijn eigen verhalen bij gaan schrijven", vertelt Lisanne.

Fantasie en inspiratie
Het schrijven komt voor Lisanne erg natuurlijk. Ze moet gewoon inspiratie en genoeg fantasie hebben. Als ze dan achter haar computer gaat zitten, rolt er zo een verhaal uit. Lisanne: "Natuurlijk is het verhaal dan nog niet helemaal af en moeten er nog dingen aangepast worden, maar de grote lijn kan zo maar binnen een half uur op papier staan."

De boeken van Lisanne zijn niet zomaar voorleesboekjes. In elk boek leren de kinderen een les die ze in het dagelijks leven kunnen gebruiken. Kleine dingen zoals: je mag niet rennen op een bruiloft en je moet goed luisteren. "Het zijn eigenlijk wat normen en waarden die ik mee wil geven. Je moet het niet zien als opvoedkundig, maar meer een kleine les uit de realiteit."

Herkenbare situaties
Lisanne probeert in haar boeken alledaagse kinderlijke dingen naar voren te laten komen. "Ik vind het belangrijk dat kinderen zich kunnen identificeren met mijn boeken. Daarom schrijf ik over dingen die ze elke dag kunnen meemaken. Natuurlijk is een bruiloft iets specialer, maar ook dit zou ieder kind wel eens kunnen ervaren."

Lisanne's boeken zijn echt voorleesboeken. Ze tellen 38 pagina's met vrij veel tekst. Toch wordt dit alles ondersteund met mooie tekeningen zodat de kinderen ook iets te kijken hebben. Lisanne: "Over het algemeen zijn de boeken die ik heb geschreven echt om aan kinderen voor te lezen. Het ligt een beetje aan het kind of ze er lang genoeg voor stil kunnen zitten, maar vanaf de basisschool lukt dit meestal goed."

Meer berichten