Foto's: Mazingira gaat door in naam van Sjoerd; 'Fantastisch wat in Tanzania bereikt is'

OSS/MARAMBEKA - "In februari van dit jaar zijn Bas en ik weer naar Marambeka gevlogen om te kijken hoe het met onze projecten daar gaat," vertelt Jeroen Middelbeek. Vier jaar geleden kwam hij samen met Bas Verzijden en Sjoerd van den Heuvel voor de eerste keer naar Tanzania. Marambeka ligt in een van de armste gebieden van het land.

Door Henk Ruurda

"We gingen voor de lol maar we hebben daar onder andere meegeholpen om de fundering van een school te leggen, in het besef dat we met heel weinig middelen de mensen daar konden helpen."

Klus afmaken die Sjoerd begon
Na drie maanden vlogen de vrienden terug naar Nederland om hun leven hier weer op te pakken. Sjoerd, die zijn studie tot verkeersvlieger had afgerond was echter zo onder de indruk van het land en de mensen dat hij in hetzelfde jaar besloot voorgoed naar Marambeka terug te keren. "Hij werd ook verliefd en heeft in de tijd dat hij er woonde diverse projecten opgestart. Helaas is hij volkomen onverwacht overleden. Zijn ouders, broer en vrienden zijn weer naar Tanzania gevlogen om hem te begraven. En we hebben er met zijn allen de basis gelegd voor de Stichting Mazingira Nederland. Ons doel: het werk van Sjoerd daar voortzetten."

Toekomst bieden
Inmiddels is Mazingira een begrip in Nederland en Tanzania. Jeroen, biologiedocent aan de Hogeschool Utrecht somt de projecten op waar Mazingira momenteel mee bezig is. "Een van de belangrijkste projecten is de bouw van een meisjesinternaat. Vaak hebben meisjes in die regio geen enkel toekomstperspectief. Als ze 13, 14 jaar worden ze door hun ouders van school gehaald om te helpen in het huishouden of raken ze zwanger. Een internaat waar ze kunnen wonen en studeren geeft ze de kans op een beter leven."

Radio Mazingira
Twee leerlingen van het Maaslandcollege zijn begin dit jaar op stage geweest en hebben het gebouw officieel geopend. Vanaf juni zullen er een kleine honderd meisjes uit de omgeving gaan wonen." "Een ander project is de bouw en inrichting van praktijklokalen voor biologie-, natuur- en scheikundeonderwijs. We hebben met onze eigen ogen geconstateerd dat alles daar momenteel naar behoren draait. Heel belangrijk is ook de uitbreiding van het plaatselijke radiostation. Dat bestond wel, maar leed een kwakkelend bestaan. Nieuws, voorlichting over bijvoorbeeld aidspreventie en rechten van vrouwen zijn erg belangrijk voor de plaatselijke bevolking. Via de radio blijven de mensen op de hoogte. Met geld van Mazingira maar vooral ook door de enthousiaste inzet van een hele groep mensen ter plaatse krijgt het radiostation steeds meer vorm."

De Stichting Mazingira doet veel en heeft veel geld nodig. "Er zijn geen betaalde bestuursleden, dus al het geld dat wordt ingezameld komt rechtstreeks terecht bij de diverse projecten."  Meer informatie over de stichting staat op de website van Mazingira. Wie vragen heft over hoe men een bijdrage kan leveren, kan die stellen via contact@mazingira.nl.

Meer berichten