Max Albertus slaat een technisch fraaie bunkerslag om zich te bevrijden uit een 'bunker'. Dat is een soort zandbak, die een hindernis vormt op een golfbaan. Foto: Nick Dors
Max Albertus slaat een technisch fraaie bunkerslag om zich te bevrijden uit een 'bunker'. Dat is een soort zandbak, die een hindernis vormt op een golfbaan. Foto: Nick Dors (Foto: Nick Dors)

Max Albertus wil slagen als profgolfer

OSS - Op vierjarige leeftijd sloeg Max Albertus (24) op het grasveld voor zijn ouderlijke woning zijn eerste ballen. Zijn vader beloofde hem dat hij mee mocht naar de baan als hij het houten gebouwtje aan de overkant van het veld kon raken. Dat moment liet niet lang op zich wachten. Max werd juniorenkampioen van Nederland in de categorieën tot en met 12, 15 en 18 jaar. Vorig jaar werd hij prof en speelt nu op het derde niveau in Europa, de zogenaamde Pro Golf Tour. Hiervoor speelt hij wedstrijden in Nederland, Duitsland, Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Marokko en Egypte.

Door Dick Hubertus

Over de overstap van topamateur naar prof, pro zeggen de golfers, vertelt Max: "Zo gauw je pro wordt begin je eigenlijk helemaal opnieuw. Je moet alles zelf regelen. Bovendien kost het veel geld, denk maar aan het reizen, de hotels, het inschrijfgeld en de contributie bij de clubs waar ik train. Op de Pro Golf Tour spelen we twintig wedstrijden van drie dagen. Na twee dagen mogen alleen de beste veertig van de honderdvijftig gestarte spelers door. Haal je de laatste ronde niet betekent dat nul euro. Wordt je veertigste dan krijg je 300 euro, de winnaar 5000 euro. De top 5 aan het einde van het seizoen promoveert."

Veel trainingsuren
Het grote doel van Max Albertus is op de Europese Tour spelen. Vorig jaar kreeg hij daarvoor een wildcard op het KLM Open. Hij werd 48e met vier slagen onder het baangemiddelde. Max daarover: "Dat was een prachtige ervaring. Ik speelde de derde ronde samen met Ryder Cup-speler Chris Wood. Die mannen kunnen alles met een bal. Bizar om te zien hoe zij met name het korte spel beheersen. Mijn sterke punt is mijn afslag. Ik sla 280 meter. Maar golf is een complex spel. Je moet mentaal, fysiek en tactisch sterk zijn. Belangrijk is je spel te analyseren en daar je trainingen op af te stemmen. Veel trainingsuren maken geeft je vertrouwen."

Meditatie
Al luisterend naar de rustig en bescheiden formulerende Max Albertus blijkt wel dat hij een intelligente kerel is die goed weet waar hij aan moet werken om zijn grote doel te bereiken. Over zijn voorbereiding op een toernooi vertelt hij: " 's Avonds voor de eerste afslag doe ik aan meditatie om me beter te kunnen focussen of juist meer vrijuit te kunnen spelen. Daarnaast schaaf ik aan mijn techniek met mijn coach Roel Verdonschot op een prachtig nieuwe baan in Cromvoirt. Dat wordt kwalitatief de beste baan van Nederland met een mooi clubhuis. Ook leuk om er een keer langs te fietsen en een kopje koffie te drinken."

Alles op alles om te slagen
Behalve in Cromvoirt traint Max ook op de Noordwijkse en The Dutch, de baan in Spijk waar ook dit jaar in september het KLM Open wordt gespeeld en waarvoor hij weer hoopt op een uitnodiging. Na gestudeerd te hebben aan de Johan Cruijff University en de Lynn University in Florida zet Max alles op alles om te slagen als pro. Op de Pro Golf Tour was hij een paar keer dicht bij de eindoverwinning. Max daarover: "Ik merk nog steeds progressie."

Wie de jonge profgolfer Max Albertus wil volgen op zijn weg naar succes, kan zijn sociale media in de gaten houden. Max is te volgen op Instagram of op zijn eigen website.

Meer berichten