Foto:

Sprong, schandpaal, veldtocht Langs grenzen van vrijheid

GRAVE/RAVENSTEIN - Langs de eeuwenoude waterlinie van Grave tot aan Bergen op Zoom is dit jaar in het weekend van 23 en 24 juni de tweede editie van het Zuiderwaterlinie Festival.

Tientallen parachutisten springen zaterdag 23 juni 2018 uit vliegtuigen die in formatie laag over de Zuiderwaterlinie vliegen. "Zij landen op vijf verschillende locaties verspreid over Noord-Brabant. In Grave landen zij om 16.00 uur. Er wacht hen dan een warm onthaal door burgemeesters en het publiek. Terwijl de parachutisten naar beneden komen, speelt het speciaal samengestelde Zuiderwaterlinie projectorkest onder leiding van dirigent Arjan Gaasbeek. Aansluitend kunnen bezoekers naar Muzelinck in Oss gaan om nog veel meer kunst en cultuur te beleven tijdens de Nacht van Muzelinck. Vanaf 19.00 uur kunnen bezoekers daar genieten van muziek, dans, theater en beeldende kunst. Het gehele programma op 23 juni is vrij toegankelijk."

Ellen Beek van Muzelinck: "Na het succes van vorig jaar organiseert Muzelinck het festival weer in Megen en Ravenstein. Op 24 juni, met theaterroutes in die plaatsen. Er komt dit jaar een spectaculaire uitbreiding van het festival, met De Sprong. Die vindt plaats op vijf locaties langs de Zuiderwaterlinie. Muzelinck houdt De Sprong op 23 juni in Grave, bij het gemaal van Sasse, om 16.00 uur."

Veldtocht
Ellen vertelt bevlogen over het Zuiderwaterlinie Festival en De Sprong. "Dit is een provinciaal festival, vóór en door de bewoners van de betrokken gemeentes. In Megen laten de deelnemers zich meevoeren door de mooie straten en verhalen van Megen. Een Veldtocht langs de grenzen van vrijheid. Met onder andere een indrukwekkende scene tussen acteur Angelo Schuurmans (acteur en initiatiefnemer 'Oss verwelkomt vluchtelingen') en vluchtelingen Youssef en Ahyam. Vorig jaar speelden zij een scene in Ravenstein die het publiek tot tranen roerde. Nu borduren zij hierop voort."

"Op natuurcamping De Maasakker vindt een battle door drumbands plaats en vertelt eigenaar Ed een indrukwekkend verhaal over de partizanen", vervolgt Ellen. "Verder vinden er nog meer verrassende optredens plaats op bijzondere locaties."

Ravenstein vroeger en nu
Ook in Ravenstein is er een Veldtocht: "Vanaf de Keurvorst ga je op ontdekkingstocht. Cabaretier Mark van de Veerdonk opent de veldtocht bij de schandpaal en vertelt op eigen wijze over het Ravenstein van vroeger en van nu. Tijdens de tocht is er zang, poëzie en toneel, door Ravensteiners uit het verleden en uit het heden. De hele dag zorgt Jazz combo Three & One voor sfeer op het plein bij de Keurvorst."

Zowel in Megen als in Ravenstein kunnen per keer maximaal veertig deelnemers meelopen. Startpunten zijn gemeenschapshuis Acropolis aan het Broeder Everardusplein 1 in Megen en Stadsherberg De Keurvorst aan de Marktstraat 14 in Ravenstein. Deelname kost 10 euro per persoon, kaarten zijn vanaf 1 juni te koop via de website van Zuiderwaterlinie Festival.

Meer berichten