Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie (Foto: Cilla Schot)

Blauwalg aangetroffen in Lith; vermijd contact met het water

LITH - In een sloot in Lith is blauwalg aangetroffen. De gemeente Oss en waterschap Aa en Maas hebben langs de sloot, die de Tiendweg in Lith tussen de Lithergraaf en de Hertog Janstraat kruist, waarschuwingsborden geplaatst om bezoekers te waarschuwen. De blauwalg kan gifstoffen produceren en direct contact met het water wordt ontraden.

Het water in de sloot is getest en microscopisch onderzoek wees uit dat de blauwalgsoort Oscillatoria limosa in het water aanwezig is. Die blauwalg leeft op de bodem en kan worden gezien als drijvende plakken op het water. Oscillatoria limosa is wijd verspreid in Nederland en wordt, van nature, op veel plaatsen aangetroffen.

Hoewel in de meeste gevallen deze soort geen gifstoffen produceert, is die kans wel aanwezig. In dat geval is er sprake van een mogelijk gevaarlijke situatie, waarbij effecten op de gezondheid van dieren en mensen kunnen optreden. Daarom laat het waterschap Aa en Maas verder onderzoek uitvoeren naar de aanwezigheid van gifstoffen. De gemeente Oss en het waterschap hebben, uit voorzorg, borden geplaatst rondom de sloot om bezoekers te informeren over de aanwezigheid van blauwalg in het water. Direct contact met het water wordt ontraden, totdat meer duidelijkheid is over de aanwezigheid van gifstoffen.

Op deze kaart van Waterschap Aa en Maas kan men de waterkwaliteit in de gaten houden.

Meer berichten