Foto: Justin Stolwijk
Column De Hypotheker

Column De Hypotheker: Last van de rentekriebels?

Het is echt weer zo'n vraag die je hoort op feestjes, maar is daarnaast wellicht de meest gestelde vraag aan de adviestafel: hoe lang blijft die hypotheekrente nog zo laag? Het zorgt voor rare spanningen bij (aanstaande) huizenbezitters: moet je nu niet snel actie ondernemen? Want het voelt enorm verleidelijk om nog rap van die lage rente gebruik te gaan maken.

Tijdens de crisis nam de Europese Centrale Bank (ECB) een heel pakket aan maatregelen om bestedingen in de Eurozone aan te jagen. Zoals bijvoorbeeld door het opkopen van leningen en tegelijkertijd het laag houden van de beleidsrente. Nu onze Europese economie weer groeit werkt de ECB langzaam en geleidelijk naar een hogere rente toe. Maar dat proces zou best nog wel drie jaar kunnen gaan duren.

Door de lage rentetarieven is dit nog steeds een gunstige tijd om een hypotheek af te sluiten. Voor zowel een nieuw huis wat je koopt als wellicht voor het oversluiten van je bestaande hypotheek.

Vooral de rentevaste periode van 21 tot 30 jaar is sterk toegenomen in populariteit: één op de vier kopers koos bijvoorbeeld voor een lange rentevaste periode. Wij vinden helderheid en transparantie belangrijk en helpen je graag om exact te weten hoe het nou staat met de hypotheekrente.

Een lage rente is heel mooi. Maar er spelen nog veel meer factoren mee, in de zoektocht naar de beste hypotheek. Eentje die rekening houdt met je bestedingsruimte en die helemaal past bij jouw unieke situatie. De voorwaarden zijn daarom ook van belang. En dan helpt het om bijvoorbeeld te weten dat bij sommige hypotheken de rente juist omlaag gaat, als je extra aflost. Dat de ene hypotheek drie dagen kost om te regelen en een andere juist vijftien dagen. Een groot verschil, als je nagelbijtend zit te wachten tot die deal voor je droomhuis rond is. En het kan in sommige gevallen ook enorm veel gedoe en geld schelen als je kiest voor een hypotheek die met je meeverhuist.Maar ook of de betreffende geldverstrekker jouw situatie wel kan accepteren, iedere geldverstrekker heeft namelijk zijn eigen beleid. Dus heb jij een eigen zaak dan wil je vooraf wel graag weten of die op het oog interessante geldverstrekker je wel een hypotheek wìl verstrekken.

Bij het oversluiten van de bestaande hypotheek spelen weer andere zaken mee en is de lage rente alleen niet zaligmakend. Heb je bijvoorbeeld een spaarhypotheek? Dan is die hogere rente nog zo slecht niet, je krijgt namelijk ook deze hoge rente als vergoeding op de spaargelden die je reeds hebt opgebouwd. Alleen die lage rente is dan ook zeker niet het enige waar je op moet letten. Laat je vooral goed adviseren over de mogelijkheden, wij maken graag een afspraak!

Meer berichten