Robert Schulte alias Julius Caesar overziet land en volk in tijdens een repetitie van Julius Caesar aan de Maas. Het openluchttheaterspektakel van Stichting Kunst aan de Maaskant is de opvolgers van Dorp aan de Rivier, dat in vier edities 20.000 bezoekers trok. Donderdag 7 juni is de première in de Hemelrijkse Waard. Foto: Richard Smits
Robert Schulte alias Julius Caesar overziet land en volk in tijdens een repetitie van Julius Caesar aan de Maas. Het openluchttheaterspektakel van Stichting Kunst aan de Maaskant is de opvolgers van Dorp aan de Rivier, dat in vier edities 20.000 bezoekers trok. Donderdag 7 juni is de première in de Hemelrijkse Waard. Foto: Richard Smits (Foto: Richard Smits)

Hij kwam, zag en hij speelde

LITHOIJEN - Veni, vidi vici. Ik kwam, ik zag, ik overwon. De zegespreuk van Romeins veldheer en keizer Julius Caesar, die hij ook had kunnen uitspreken in Lith. Daar vocht Caesar in het jaar 55 voor Christus een veldslag tegen Germanen. Een brute slachtpartij zou een betere benaming zijn. Volgens verslagen doodden zijn soldaten een groot deel van de 430.000 Germaanse mannen, vrouwen en kinderen. De rest verdronk toen ze via de rivier probeerden te vluchten. Voor Stichting Kunst aan de Maaskant biedt de overlevering genoeg inspiratie voor een muziektheaterspektakel in de buitenlucht van Lithoijen.

De wapens zijn gesmeed, helmen liggen klaar en het Romeins vrachtschip drijft in de Maas bij Lithoijen. Cleopatra is gearriveerd en de uiterwaarden worden bezet door Romeinen en de beroemdste veldheer ooit: Julius Caesar. Donderdag 7 juni is de première van theaterspektakel Julius Caesar aan de Maas.

Verhaal van 2000 jaar oud
Het verhaal begint bij de recente opgravingen en maakt dan een sprong terug in de tijd tot de genocide van Julius Caesar in 55 voor Christus. De kracht, eigenheid en mystiek van de Keltische - ofwel Eburoonse - bevolking wordt verbeeld door priesteressen en druïdes en Keltische bruiloft. De Romeinse overheersing is voelbaar met opstandige Bataven, een handelsplaats met slavenmarkt, een keizerlijke intocht en krijgsgevangenenkonvooi.

Er is een klein inkijkje in het leven van Julius Caesar in Rome als hij wordt vermoord, maar het gaat vooral over het leven aan de Maaskant en de Romeinse bezetter. Met als climax de koelbloedige veldslag, zoals die waarschijnlijk bij Lith plaatsvond. En dat alles door 'de ogen' van een bijzonder erfstuk dat zijn 2000 jaar oude levensverhaal vertelt. Een voorstelling over macht en onmogelijke liefdes tussen offerplaats en tempel waar oorlog, liefde, wreedheid, weelde en armoede weinig te lijken verschillen met nu.

Openluchtmuziektheaterspektakel Julius Caesar aan de Maas beleeft donderdag 7 juni haar première, in de Hemelrijkse Waard aan de Lithoijensedijk, ter hoogte van nummer 47. Daarna wordt het stuk nog zeven keer opgevoerd. Meer informatie en de kaartverkoop is te vinden op de website van Julius Caesar aan de Maas.

Meer berichten