Foto: Courtesy Studio Florentijn Hofman

Varken in de boom en kunst op zolder

OSS - Een gigantisch opblaasbaar varken siert sinds vrijdag 1 juni het stadspark rond Museum Jan Cunen. Het object is een tijdelijk onderdeel van de expositie 'We Are Food - Over de kunst van voedsel' en hangt tot en met zondag 1 juli in het park. Tegelijkertijd is de tentoonstelling 'The Attic' van Hans van Bentem van start gegaan in de zolder van het museum.

Varkens in bomen hangen, dat is in de omgeving van Oss een historisch gebruik om publiek ongenoegen te uiten. Maar dit is anders. Het metersgrote varken draagt de naam Mickey The Pig en is een creatie van Florentijn Hofman. Die kunstenaar staat bekend om zijn megalomane, soms opblaasbaar en vaak absurd grote dierenfiguren.

Mickey The Pig is een aansluiting op de expositie We Are Food en een 'broertje' van een 16 meter hoge, opblaasbare badeend die in Hong Kong dobberde en een metersgrote nijlpaard die in de Theems in Londen huisde. Typerend voor het handschrift van Hofman en tegelijkertijd een verwijzing naar het varken als icoon van de Brabantse vleesindustrie. De installatie van Florentijn Hofman in het park bij Museum Jan Cunen is te zien tot en met 1 juli, We Are Food - Over de kunst van voedsel is te zien tot en met zondag 16 september.

Rommelzolder
Het ophangen van een varken ging vrijdag 1 juni gepaard met de opening van een nieuwe tentoonstelling bij Museum Jan Cunen, die van Hans van Bentem. Onder de naam 'The Attic' (Engels voor 'de zolder') heeft de Haagse kunstenaar de zolderverdieping van het museum ingericht met zijn wonderlijke sculpturen. Dat resulteerde in een ruimte met uiteenlopende, kleurrijke en speelse beelden die de fantasie moeten prikkelen. "Door mijn eigen werk gaan, is als struinen op een rommelzolder", zegt de beeldend kunstenaar. 

Op de zolder staan bustes van een dictator, een pierrot, een dragqueen. Het zijn zelfportretten van Hans van Bentem, die zich in uiteenlopende uitdossingen aan het publiek presenteert. Van Bentems werk spreekt tot de verbeelding en nodigt uit tot dolen in je eigen bovenkamer. De tentoonstelling is tot en met zondag 16 september in het Osse museum te zien.

Artist Talk
Naast kijken naar de kunst kunnen liefhebbers zondag 10 juni tussen 15.00 en 16.00 uur ook luisteren naar de kunstenaars, tijdens het evenement Artist Talk bij Museum Jan Cunen. Hans van Bentem en Florentijn Hofman gaan dan met elkaar en het publiek in gesprek, over kunst, verbeelding en beleving. Van Bentem en Hofman kennen elkaar goed sinds zij samen werkten aan een project in Senegal. Er zijn geen extra kosten verbonden aan de Artist Talk. Die krijgen de toeschouwers gratis bij hun bezoek aan het museum.

Meer berichten