Foto: Geldersch Landschap & Kasteelen

Zoeken naar de nachtzwaluw

OSS - Natuurorganisatie IVN Oss houdt zaterdag 16 juni een avond-natuurwandeling met het thema 'Op zoek naar de nachtzwaluw'. De wandeling begint om 21.30 uur en vertrekt vanaf de parkeerplaats aan het begin van de Slabroekseweg bij Zevenbergen. Die locatie ligt tussen het viaduct van de A50 en het ecoduct over de N324. Natuurgidsen begeleiden de groepen in de tocht die ongeveer anderhalf uur duurt. Wandelschoenen en een verrekijker zijn aanraders.

Nachtzwaluwen worden volop gesignaleerd op De Maashorst en specifiek ook in het gebied waar gewandeld gaat worden. De nachtzwaluw is een mysterieuze vogel. En dat niet alleen omdat hij vooral 's nachts actief is. Hij heeft een bijzonder gedrag en vooral de geluiden die hij maakt, vallen op als je weet waar je op moet letten. Ook zijn naam is vreemd: het is namelijk geen zwaluw. Bovendien wordt hij ook wel 'geitenmelker' genoemd. Als de weersomstandigheden een beetje meezitten zal hij zeker gezien en gehoord worden. Laat in het voorjaar komt hij vanuit diep in Afrika naar Nederland om te broeden.

Er wordt een stukje gelopen om in het foerageergebied van de nachtzwaluw te komen. Daarna zal de 'wandeling' vooral in houden dat er stil gestaan wordt om de vogel te spotten en, ook belangrijk, niet te verstoren. Daarom wordt er van de deelnemers verwacht dat ze stil zijn en hun ogen en oren goed de kost geven om deze bijzondere vogel te signaleren.

Maar info staat op de website van IVN Oss.

Meer berichten