In de categorie 'Taal' gaat Casper Slakes Brabant vertegenwoordigen op 30 juni in Amsterdam
In de categorie 'Taal' gaat Casper Slakes Brabant vertegenwoordigen op 30 juni in Amsterdam (Foto: )

Casper Slakes in finale Kunstbende

Door Elfi van den Brandt

Op 30 juni in Amsterdam

Cas van Asseldonk staat in de landelijke finale van de Kunstbende. In de categorie 'Taal' mag hij Brabant vertegenwoordigen op 30 juni in Amsterdam. Cas schrijft al van jongs af aan verhalen en heeft zelfs een boek uitgebracht.

OSS - Het Kunstbende avontuur van Cas begint in november 2017 als hij meedoet aan de Kunstrally CrOss. In deze wedstrijd voor leerlingen van verschillende Hooghuis-locaties werd Cas in twee categorieën tweede.

Cas: "Ik had me in eerste instantie alleen ingeschreven voor de categorie 'Muziek' omdat ik graag zing. Toen me echter werd gevraagd of ik iemand kende voor de categorie 'Taal' dacht ik, dat lijkt me ook leuk! Dus heb ik me voor twee categorieën ingeschreven."

Na afloop van de Kunstrally CrOss krijgt Cas een mailtje van de kunstbende. Of hij ook aan deze wedstrijd mee wil doen. Ook hier schrijft Cas zich in eerste instantie in voor de categorie 'Muziek', maar omdat hij niet bij deze voorrondes kan zijn, schrijft hij zich ook maar in voor 'Taal'.

Dat heeft hem geen windeieren gelegd, Cas won de regionale finale met zijn zelfgeschreven verhaal. "Het is een verhaal dat ik al een tijd geleden heb geschreven. Ik heb het leukste stukje eruit gepakt en dit zo aangepast dat het geschikt werd voor het podium. Het mocht namelijk niet langer dan vijf minuten duren."

Tijdens de finale is Cas verplicht hetzelfde verhaal ten gehore te brengen. Cas: "Ik mocht het verhaal niet aanpassen, maar wel verbeteren. Taalfouten eruit halen en dergelijke. De jury krijgt ook een papieren versie dus alles moet wel goed zijn."

De winnaar van de landelijke finale mag optreden op Lowlands dit jaar dus er staat heel wat op het spel. Cas vindt het echter naar eigen zeggen "vooral leuk om te doen". Al kan het natuurlijk wel een hoop deuren openen. Cas: "Als hier de kans op een carrière als schrijver uit voort zou komen, zou ik deze met beide handen aannemen."

De verhalen die Cas schrijft zijn allemaal in het Engels. Het zou dan ook zomaar kunnen zijn dat je hem niet kent als Cas van Asseldonk, maar als Casper Slakes, zijn schrijversnaam. "Cas van Asseldonk bekt niet zo lekker in het Engels. Daarom heb ik er Casper Slakes van gemaakt, dat klinkt wat beter", aldus Cas.

Onder de naam Casper Slakes heeft Cas in 2016 ook een compleet Engelstalig boek uitgebracht. Dat is niet gek als je bedenkt dat hij al van jongs af aan schrijft. "Ik heb altijd al interesse gehad in schrijven. Ik ga ook journalistiek studeren en ben altijd bezig met nieuw materiaal voor boeken. Misschien ga ik het verhaal dat ik schreef voor de Kunstbende ook wel uitbrengen, wie weet", aldus Cas.

De finale van de Kunstbende is op 30 juni in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Meer berichten