Het doel is dat straks alle (nieuwe) Ossenaren zich op een oer-Nederlandse manier kunnen verplaatsen, ook naar plekken die wat verder weg zijn
Het doel is dat straks alle (nieuwe) Ossenaren zich op een oer-Nederlandse manier kunnen verplaatsen, ook naar plekken die wat verder weg zijn (Foto: )

Osse nieuwkomers leren fietsen

Even de kinderen naar school brengen, boodschappen doen en naar het werk. Dan is het maar wát handig als je kunt fietsen. Want dan ben je niet afhankelijk van anderen, je hoeft geen grote af-standen te lopen en je wereld wordt een stuk groter. Fietsen is voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld. Maar nog niet voor iedereen. Daarom is Thuis in Oss onlangs gestart met de cursus Op de Fiets!. Voor oude én voor nieuwe Ossenaren.

Oss - De organisatie Thuis in Oss, voorheen bekend als 'Oss verwelkomt vluchtelingen', zamelt al sinds de oprichting fietsen in. Die fietsen knapt de stichting zo nodig op en geeft ze aan nieuwe Ossenaren. Het idee daarachter is dat goede mobiliteit goed is voor de integratie. Dat fietsproject wordt nu, op verzoek van en in samenwerking met de gemeente Oss, uitgebreid met de cursus Op de Fiets!. Het doel is dat straks alle (nieuwe) Ossenaren zich op een oer-Nederlandse manier kunnen verplaatsen, ook naar plekken die wat verder weg zijn.

Theorie en praktijk

Op de Fiets! is bedoeld voor volwassenen en combineert theorie- met praktijklessen. In de theorielessen (met tolk) leren de deelnemers alles over verkeersregels en -veiligheid. Die lessen vinden plaats bij ROC De Leijgraaf in Oss. In de praktijklessen krijgen de deelnemers fietsles van een vrijwilliger. Waar en wanneer de praktijklessen plaatsvinden spreken de deelnemer en de vrijwilliger samen af. Voor deelnemers die zelf geen fiets hebben zijn er fietsen beschikbaar. De cursus wordt afgesloten met een fietsexamen.

Thuis in Oss is voor deze cursus nog op zoek naar mensen die het leuk vinden om als vrijwilliger aan de slag te gaan om de deelnemers te leren fietsen. Er wordt ter voorbereiding een opleidings-avond georganiseerd waarin een ergotherapeut alles vertelt over hoe je een volwassene het beste kunt leren fietsen.

Wie als deelnemer of vrijwilliger mee wil doen met de cursus Op de Fiets!, kan zich aanmelden bij Thuis in Oss door een mail te sturen naar

info@thuisinoss.com
.

Meer berichten