vlnr Jan van Tongeren - Rick van der Ven - Sjef van den Berg
vlnr Jan van Tongeren - Rick van der Ven - Sjef van den Berg (Foto: Photographer:Frits van der VenMacharenseweg 95347 KA Oss)

Rick van der Ven Nederlands Kampioen Outdoor

Afgelopen weekeinde trad de gehele Nederlandse handboogtop aan tijdens het Nederlands Kampioenschap Outdoor, waaraan er maar liefst vier schutters van De Vriendenkring 1897 uit Schaijk deelnamen.

Op zaterdag vonden zowel de twee kwalificatie rondes van elk 36 pijlen alsook de eliminaties tot en met de halve finales plaats onder zonnige en hete omstandigheden plaats in Schijndel waarbij de soms lastige wind wel voor wat verkoeling zorgde. Voor de Recurve schutters vond dit plaats over de Olympische afstand van 70 meter en voor de Compound schutters over een afstand van 50 meter.

In 's Hertogenbosch werden op zondag de Gouden en Bronzen finales op De Parade voor de St. Jan verschoten. Net als zaterdag waren het hete omstandigheden, waarbij een stevige en verraderlijke wind het de schutters niet makkelijk maakte.

Deze finales werden meteen als try-out voor de Wereld Kampioenschappen die volgend jaar ook in 's Hertogenbosch gehouden zullen worden.

Recurve Heren

Rick van der Ven wist zich met 327 & 335 punten en een totaal van 662 punten goed te kwalificeren op een vierde plaats.

In de 1/24e finale had Rick door zijn goede plaatsing een bye (geen tegenstander) en ging hij automatisch door naar de 1/16e finale waar Patrick van Gend met 6 tegen 0 setpunten zijn meerdere moest erkennen in Rick.

Tijdens de 1/8e finale tegen Vikash Ajodhia wist Rick wederom met 6 tegen 0 setpunten te winnen.

In de 1/4e finale wist Julle Vos er een spannende wedstrijd van te maken, maar uiteindelijk wist Rick de match met 6-4 te winnen.

De volgende tegenstander in de halve finale voor Rick was zijn Nederlandse Teamgenoot Steve Wijler. Na in de eerste ronde een gelijke score neer te zetten wist Rick de volgende twee sets naar zich toe te trekken waarmee het 5-1 was. De vierde set was voor Steve, maar door de 5e set weer naar zich toe te trekken wist Rick met 7-3 de Gouden Finale te bereiken waar hij op zondag zijn andere Nederlandse Teamgenoot Jan van Tongeren zou tegenkomen.

Beide heren moesten de zeer verraderlijke wind rondom de St. Jan trotseren die plotseling op kon steken en constant van richting veranderde. Rick van der Ven wist de wind het beste te "lezen" en won overtuigend met 7-3 de Nederlandse titel.

Sjef Broess nam als Cadet voor het eerst deel aan het Nederlands Kampioenschap bij de senioren.

Met scores van 252 en 260 punten en een totaal van 512 punten wist hij zich knap als 39e te plaatsen voor de eliminaties.

In de 1/24e finale wist Sjef Broess een mooi gevecht te leveren met Freddy Vriezen en het tot 5-5 te brengen waardoor een schoot-off met één pijl zou gaan beslissen wie er door zou mogen gaan naar de volgende ronde.

Sjef wist een 7 te noteren tegen een 8 van Freddy, waarmee Sjef op een mooie 33e plaats wist te eindigen.

Ook voor Wouter van Casteren was het zijn eerste Nederlands Kampioenschap Outdoor op de Olympische afstand.

Normaliter neemt Wouter deel aan de 3D en Veld wedstrijden met een Longbow (houten boog uit één stuk zonder hulpmiddelen zoals vizier en stabilisatoren) terwijl er bij de Olympische discipline met een high-tech boog uit aluminium en carbon met vizier en stabilisatoren geschoten wordt, wat wel een omschakeling en bijzondere ervaring was voor Wouter.

Wouter wist zich tijdens de kwalificatie op een 43e plaats te plaatsen met scores van 237 en 259 punten met een totaal van 496 punten.

In de 1/24e finale was Rick Lugers met 0 tegen 6 setpunten te sterk voor Wouter waarmee hij op een goede 33e plaats wist te eindigen.

Compound Heren

Ook hier had De Vriendenkring 1897 uit Schaijk een debutant aan de meet staan. Silvester de Bruin wist bij met scores van 302 en 303 punten een totaal van 605 punten bijeen te schieten waarmee hij als 42e rankte.

In de 1/24e finale mocht Silvester het opnemen tegen Rik Sanders. Met 121 tegen 137 punten wist Silvester helaas niet de volgende ronde te halen, maar eindigde wel op een mooie 33e plaats.

Foto's zijn van mij en medeschutter en vrij te gebruiken.

Met vriendelijke groet,

Frits van der Ven

06-13117660

De Vriendenkring 1897-Schaijk

http://devriendenkring1897-schaijk.nl/

@vrienden1897

https://www.facebook.com/devriendenkring1897/

Meer berichten