Gepassioneerd vertelt Gerrit Eijsvogels over alles wat er te zien is (foto: Dick Hubertus)
Gepassioneerd vertelt Gerrit Eijsvogels over alles wat er te zien is (foto: Dick Hubertus) (Foto: Dick Hubertus)

Gids Gerrit: gepassioneerd verteller

Op pad met torengids Eijsvogels

Maandagochtend. Het is nog rustig in de binnenstad. Ik fiets door de Kerkstraat en zie de 55 meter hoge toren van de Grote Kerk opdoemen die al 162 jaar het straatbeeld bepaalt. De torenklok slaat 10 uur. Gerrit Eijsvogels staat me al op te wachten. Hij weet alles van de toren en is dit jaar 25 jaar torengids. In het portaal van de kerk wijst hij me op de plavuizen die nog stammen uit de voormalige kerk die in 1400 op dezelfde plek stond. We nemen de trap naar de eerste verdieping, het koor. Daar bewonderen we het schitterende houtsnijwerk van het orgel en hebben een prachtig uitzicht over de kerk die qua interieur aan de Bossche Sint Jan doet denken.

OSS - Terwijl we vanaf het koor de schitterende glas in loodramen bewonderen vertelt geboren en getogen Ossenaar Gerrit Eijsvogels (81): "Na 20 jaar bij Philips te hebben gewerkt, heb ik 25 jaar werktuigbouwkunde gegeven aan het Koning Willen 1 College in Den Bosch. Tijdens mijn afscheid op school dronken we gezellig een potje bier en in een overmoedige bui beloofde ik mijn collega's die ook afscheid namen om bedrijfsbezoeken te gaan organiseren."

"Dat viel echter moeilijker te realiseren dan gedacht en zo kwam ik op het idee een rondleiding in de toren te regelen. En van het een kwam het ander en mijn vrouw Willy ging rondleidingen in de kerk verzorgen."

Als we onze weg naar boven vervolgen wordt wel duidelijk dat Gerrit in de loop van de afgelopen 25 jaar een enorme kennis heeft opgebouwd over de geschiedenis van de toren en de kerk. Gepassioneerd vertelt hij over alles wat er te zien is.

Via een aantal trappen belanden we op de zolder boven de hoge gewelven van de kerk. We lopen over een plankier en weten beneden ons de kerk. De gewelven, gemaakt van panlatten met stucwerk lijken op schepen.

Boven ons de indrukwekkende balkenconstructies van het plafond. Als je in deze indrukwekkende omgeving rondloopt krijg je respect voor de bouwvakkers die in 1856 aan de toren en de kerk hebben gewerkt.

Behalve torengids is Gerrit Eijsvogels ook 23 jaar stadsgids geweest en heeft ontelbare groepen door de stad geleid. Verder verzorgt hij rondleidingen in de voormalige schuilkelder onder de EMTÉ aan de Heschepad.

Gerrit: "Dat vind ik ook heel leuk om te doen. Die schuilkelder stamt uit de tijd van de Koude Oorlog. In feite een juweeltje dat veel Ossenaren niet kennen en waar een hoop techniek in is verwerkt."

Ondertussen zijn we op de verdieping beland waar de klokken hangen. Gemaakt bij de bekende firma Petit en Fritzen uit Aarle Rixtel. De zwaarste klok weegt 1700 kg. In de Tweede Wereldoorlog gestolen door de Duitsers om vervolgens om te smelten voor kanonnen. Gelukkig hebben schenkingen het na de oorlog mogelijk gemaakt ze te vervangen.

Dan kom ik met Gerrit op het hoogste punt van Oss en hebben we een prachtig uitzicht over de binnenstad, de buitenwijken en zien dat Oss ook veel groen heeft. Moeiteloos wijst Gerrit met grote precisie op gebouwen aan de horizon zoals de Sint Jan en het provinciehuis in Den Bosch, de toren van Zaltbommel en de kerk van Uden. Eenmaal weer beneden gekomen in het kerkportaal komen Gerrit en ik tot de conclusie dat we dit Osse monument moeten koesteren...

Tekst: Dick Hubertus

Meer berichten