Wim Dik:  "Ik ben een geboren Rotterdammer maar ik was echt verrast door de gezelligheid van de Bourgondische mensen hier." (foto: Suus Heersema)
Wim Dik: "Ik ben een geboren Rotterdammer maar ik was echt verrast door de gezelligheid van de Bourgondische mensen hier." (foto: Suus Heersema) (Foto: Suus Heersema)

Van Unox-trainee tot fabrieksdirecteur

Oss? Het is dat Wim Dik goed is in topografie, anders had hij in 1964 niet eens geweten waar het lag. Terwijl deze stad – met haar Unox-fabriek – nu voorgoed een speciaal plekje heeft in zijn hart. "Niet alleen omdat ik daar mijn eerste baan vond, maar ook door de reuzegezellige mensen, afgezet tegen de historie van deze industriestad. Er ging toen voor mij een nieuwe wereld open, nota bene in Oss."

OSS - "Kijk, je moet niet tegen vrienden zeggen: 'Heb je een paar dagen vrij? Ga dan eens een paar dagen naar Oss toe!'. Dat is niet goed voor de vriendschap", vertelt Dik geamuseerd. "Maar Oss is wel een fascinerende stad. 'Messentrekkers' roept menigeen al gauw. Die waren er in de vorige eeuw ook ja, maar wist je dat Oss de sterkst geïndustrialiseerde samenleving in Nederland heeft? Met generaties van mensen die gewend zijn in grote industrieën te werken? Als je als jonge vent of meid bij de fabriek kwam, zei de baas daar: 'bende gij d'r ene van dieje? Dan kunde daar beginnen.' Gezellig volk, wat lomp misschien, maar harde werkers met hart voor de zaak. Een fascinerende omgeving; zo heb ik dat altijd ervaren."

De geboren Rotterdammer komt begin jaren zestig als pas afgestudeerde elektrotechnisch ingenieur als trainee in Oss terecht. "In die jaren kon je met zo'n achtergrond overal aan de slag maar dan wel op een onderzoekslab. Dat is helemaal niets voor mij, sterker nog: dat zou fataal zijn voor mijn loopbaan."

"Bovendien lag mijn hart daar ook niet, ook niet toen ik jong was. Ik wilde manager worden, met mensen werken, bedrijven in. Ik sprak met een goede vriend die al bij Unilever werkte en die zei: 'hier moet je zijn'. Zo kwam ik binnen, met zes weken cursus voor de boeg waarbij je iedere week naar een andere locatie zou gaan. Mijn eerste plek was Unox in Oss – dat ik alleen kende van de blikjes Smac – en ik had het er direct enorm naar mijn zin. Ik ben een geboren Rotterdammer maar ik was echt verrast door de gezelligheid van de Bourgondische mensen hier. En hoe zo'n proces binnen een fabriek in elkaar stak; ik keek mijn ogen uit. De baas had door dat ik het zo leuk vond en lang verhaal kort: ik mocht blijven. Vlaardingen – plek twee in mijn cursustraject – werd daardoor gecanceld en ik bleef in Oss. Pas vele jaren later stapte ik op, als fabrieksdirecteur, om staatssecretaris van Economische Zaken te worden in kabinet Van Agt-Den Uyl."

Lees het hele verhaal met Wim Dik over zijn favoriete plek in Oss op:

www.bhic.nl/bekende-brabanders

Meer berichten