Ans van der Burgt vertelt: "Ik vind dat de vakantieweek open moet staan alle kinderen uit Berghem, Oss en omliggende dorpen."
Ans van der Burgt vertelt: "Ik vind dat de vakantieweek open moet staan alle kinderen uit Berghem, Oss en omliggende dorpen." (Foto: Han Jansen)

Ans geniet van alle blije gezichtjes

In augustus wordt de kindervakantieweek voor de 50e keer gehouden in de bossen van het Herperduin aan de Zevenbergseweg, een gouden jubileum dus. Niet alleen voor de Stichting Jeugd en Jongeren (SJJ), maar ook voor voorzitter Ans van der Burgt, die mede aan de wieg stond van dit fenomeen, dat alle kinderen van de basisscholen een week lang actief bezighoudt.

Berghem - In 1968 werd door Aktiegroep Puntje het initiatief genomen om rond het oude jeugdhuis voor kinderen van de lagere school in de 4 vakantieweken op de laatste dag van iedere week een activiteit te ontwikkelen die ze moest bezighouden. De 4 weken zijn inmiddels 6 weken geworden en alle speelse activiteiten, zoals timmeren, spelletjes en speurtochten, zijn samengebracht in de laatste week van de vakantie.

Ans van der Burgt vertelt: "Ik vind dat de vakantieweek open moet staan voor iedereen en er komen dan ook niet alleen kinderen uit Berghem, maar ook uit Oss en omliggende dorpen; daar komen ook de vrijwilligers vandaan. De kinderen mogen samen hun groepen samenstellen en zo krijg je dat vriendjes en vriendinnetjes, maar ook klasgenoten elkaar opzoeken. Dat maakt het ook zo leuk en ik geniet van het plezier van al die kinderen en het is ook een van de drijfveren, waarom ik het zo lang heb gedaan. Nu heb ik het besluit genomen om te stoppen, het is mooi geweest en ik heb genoeg andere bezigheden."

Aanpakken

Ans komt uit een groot gezin met 15 kinderen en dat betekende thuis flink aanpakken: "Het zorgen voor anderen leer je in een groot gezin en het zit ook in mijn aard. In mijn werkzame leven heb ik 30 jaar zorg verleend aan mensen met een verstandelijke beperking in De Binckhof in Velp bij Grave en op dit moment ben ik ook nog actief in de terminale thuiszorg. Verder worden bij mij thuis AED-cursussen gegeven en tijdens de Nijmeegse Vierdaagse kunnen lopers uit Berghem en andere dorpen bij mij terecht om hun blaren te laten behandelen."

Bang om in het bekende zwarte gat te vallen is ze niet: "Ik heb genoeg andere bezigheden. Daarnaast fiets en wandel ik veel en dat zal alleen nog maar meer worden. In ieder geval wil ik geen vaste verplichtingen meer. Ik wil wel helpen als het nodig is, maar niet meer de kar trekken. Ik weet dat er een capabel bestuur zit, die het werk gaat voortzetten met de hulp van zo'n 250 tot 300 vrijwilligers en die heb je nodig voor die grote groep kinderen, vorig jaar 500!"

Voor alle vrijwilligers van de afgelopen 50 jaar is er op 11 augustus feest in de tent bij de Kinderburcht en vanaf 18.30 uur een receptie. Niet alle adressen waren bekend en dus is iedereen hierbij van harte uitgenodigd. De SJJ neemt op 7 oktober afscheid van Ans van der Burgt met een receptie in Zalencentrum de Merx in Berghem, waarbij iedereen die betrokken is bij de organisatie van harte welkom is.

Tekst: Han Jansen

Meer berichten