De zwemmers van Bijzonder Actief vormen een heel diverse groep, in leeftijd variërend tussen de 20 en 61 jaar.
De zwemmers van Bijzonder Actief vormen een heel diverse groep, in leeftijd variërend tussen de 20 en 61 jaar. (Foto: Dick Hubertus)

Bijzonder Actief met Ton de Jong

OSS - Zaterdagochtend. In het Golfbad in Oss spat het plezier van 35 zwemmers met een verstandelijke beperking er letterlijk en figuurlijk vanaf. Elke week zijn ze present om een uur actief te zijn met waterpolo, baantjes zwemmen, duiken of ballen overgooien. Voorzitter Ton de Jong van de Stichting Bijzonder Actief kijkt vanaf de zwembadrand tevreden toe en ziet samen met begeleidsters Yvonne Loeffen en Francé van der Wielen dat de dames en heren het enorm naar de zin hebben. De stemming wordt nog beter als twee jarigen massaal worden toegezongen.

Door Dick Hubertus

Sinds 8 jaar is de sociaal bewogen ex-schooldirecteur Ton de Jong (69) voorzitter van Bijzonder Actief. Hij legt uit: "Wij stimuleren het sporten voor mensen met een verstandelijke beperking. Behalve zwemmen bieden wij bowlen, fitness, tafeltennis, judo en zaalsporten aan. In totaal maken 80 mensen gebruik van ons aanbod."

Met lach en traan
Sinds 15 jaar zijn Yvonne Loeffen en Francé van der Wielen actief als begeleidster bij het zwemmen, beiden zijn gediplomeerd zweminstructrice. Ze vertellen: " Het is superleuk om te doen. Wij genieten van de contacten, de gezelligheid, de familiaire sfeer die ze zelf creëren. Wij kunnen nog veel van ze leren als het gaat om respect en belangstelling voor elkaar. Bovendien krijgen we er veel voor terug: liefde en dankbaarheid. Onze mensen zijn heel open en eerlijk en willen graag alles met ons als begeleiders delen, zowel een lach als een traan."

Respect voor elkaar
Ton de Jong vervolgt: "De zwemmers die hier actief zijn vormen een heel diverse groep, in leeftijd variërend tussen de 20 en 61 jaar. Ze gaan fantastisch met elkaar om en tonen veel respect voor elkaar. Ze zijn ook zeer betrokken, helpen elkaar en bij het opruimen steekt iedereen de handen uit de mouwen. De meeste deelnemers leven in een begeleide woonomgeving en komen hier met de fiets, scooter, de bus of regiotaxi naar toe. Sommigen wonen nog thuis en worden door de ouders gebracht."

Even op gang komen
Even later schuift ook Twan van den Hurk uit Schaijk in het restaurant van het Golfbad aan tafel. Twan komt elke zaterdagochtend zijn dochter Mariëlle (30) halen en brengen. Hij legt uit: "Onze dochter kijkt er elke week weer naar uit. Ze moet meestal wel even op gang komen , maar als ze er eenmaal is vindt ze het fantastisch. We zijn aan het uitkijken naar een kleinschalige woonomgeving voor haar. Ze kan immers niet zo veel mensen om zich heen hebben. Maar zo'n plek is niet makkelijk te vinden."

Ook Anita van Hoof komt haar zoon Gijs ophalen. Gijs is 21 jaar en woont sinds kort in de beschermde woonomgeving die geboden wordt in het zopas geopende Elzeneindhuis in Oss. Anita vertelt: "Het is een kleinschalig gebeuren met een fantastische begeleiding. Gijs houdt van mensen en van water dus is het 's zaterdags hier een heerlijke ontspanning voor hem."

Vol lof
Over zijn vrijwilligers die de sportactiviteiten van Bijzonder Actief ondersteunen is Ton vol lof: "Veel vrijwilligers hebben zelf kinderen uit deze doelgroep. Het is voor ouders heel wat als je een kind hebt met een verstandelijke beperking. Het blijft een zorg. Je bent er altijd mee bezig, je moet alles zelf regelen en altijd voor je kind klaar staan. Als bestuurslid vind ik het fijn om iets te kunnen regelen voor mensen die dat zelf niet kunnen."

Meer berichten