Monique Sijtsema aan het werk in de winkel van Kringloopbedrijf Bernheze. Foto: Gruntjes
Monique Sijtsema aan het werk in de winkel van Kringloopbedrijf Bernheze. Foto: Gruntjes (Foto: Gruntjes)

Mensen bij Kringloopbedrijven Maasland; Monique al 12 jaar actief

OSS - In een serie artikelen stelt Kringloopbedrijven Maasland verschillende mensen voor die op de een of andere manier verbonden zijn aan het kringloopbedrijf. De ene keer als medewerk(st)er, de andere keer als stagiaire of als vaste bezoeker. Deze keer Monique Sijtsema, die al 12 jaar als vrijwilligster werkzaam is bij het kringloopbedrijf.

Monique komt oorspronkelijk uit Den Haag en verhuist voor de liefde naar het gemoedelijker zuiden. Na jaren hard werken in de zorg wordt ze afgekeurd met de diagnose klassiek autisme. Tot overmaat van ramp volgt direct daarna een vervelende echtscheiding. Je kunt van minder van slag raken.

Gecontroleerde omgeving
Met haar zus bezoekt ze wel eens een kringloopwinkel in Den Haag en later ook in Oss. Wat daar opvalt is de nette winkel en de ontspannen sfeer. Met steeds meer plezier gaat Monique er met regelmaat shoppen. Langzaam ontstaat het idee om te solliciteren als vrijwilliger, want thuis komen de muren op haar af. Vrijdag de dertiende in juli 2006 blijkt een geluksdag, want Monique begint in het kledingmagazijn in Oss. In deze gecontroleerde omgeving voelt ze zich op haar gemak met fijne collega’s op een werkplek waar ruimte is om jezelf te zijn.

In 2013 slaat het noodlot toe; een herseninfarct maakt het functioneren in de hectische samenleving nog lastiger. De kringloopwinkel in Oss is inmiddels ook flink gegroeid. Te groot voor Monique voor wie het nu extra moeilijk is en daardoor snel gespannen en angstig wordt.

'Echt iets unieks neergezet'
Gelukkig opent Kringloopbedrijven Maasland een vestiging in Heesch en na een korte periode van gedwongen thuiszitten vormt Kringloopbedrijf Bernheze nu al weer vier jaar een veilige werkplek. Het gaat zo goed dat Monique inmiddels ook in de winkel en achter de kassa werkt. "Ik werk het liefst zo veel mogelijk. Niet alleen omdat het goed voor me is, maar ook omdat ik trots ben op het kringloopbedrijf en de mensen die hier werken. We hebben met z’n allen echt iets unieks neergezet." Thuis in Rosmalen weten buren en kennissen ook van het vrijwilligerswerk van Monique: "Met enige regelmatig worden bij mij heel bruikbare spulletjes afgegeven om mee te nemen naar ‘mijn’ winkel."

Geen winstoogmerk
In de gemeenten Oss, Bernheze en Landerd zamelt het kringloopbedrijf gebruikte goederen en kleding in. Bruikbare spullen worden gesorteerd en na eventuele reparatie te koop aangeboden in de winkels in Oss en Heesch.

Het kringloopbedrijf heeft geen winstoogmerk; de opbrengsten worden gebruikt om mensen die om wat voor reden dan ook meer afstand tot de arbeidsmarkt hebben, een baan, scholing of leer-werktraject aan te bieden in een veilige omgeving. Op deze manier draagt Kringloopbedrijven Maasland bij aan het sociale klimaat in de deelnemende gemeenten en bovendien wordt door het stimuleren van hergebruik een substantiële bijdrage geleverd aan het milieu.

Meer informatie kan men bellen naar 0412 626 111 of surfen naar de website van Kringloopbedrijven Maasland.

Meer berichten