Paul is opgeleid als machinist, maar wilde niet in een hokje zitten. Nu bedient hij nog steeds machines, maar in de buitenlucht.
Paul is opgeleid als machinist, maar wilde niet in een hokje zitten. Nu bedient hij nog steeds machines, maar in de buitenlucht. (Foto: Elfi van den Brandt)

Paul timmert al 10 jaar aan de weg

HEESCH - Paul Zegers uit Heesch startte 10 jaar geleden met zijn bedrijf P. Zegers bestratingen en grondwerken. Hij begon als zzp'er, maar is inmiddels uitgegroeid tot bedrijf met drie man personeel. Het leukste aan zijn werk vindt Paul het feit dat hij elke dag weer resultaat ziet.

Door Elfi van den Brandt

Het was op zijn verjaardag 10 jaar geleden dat Paul Zegers zich inschreef bij de Kamer van Koophandel. Hoewel hij eigenlijk geleerd had voor machinist, zag Paul het niet zitten om zijn hele leven in een klein hokje te zitten. "Ik ben drie jaar naar school geweest om machinist te worden, maar toen ik eenmaal klaar was, merkte ik dat het toch niet helemaal was wat ik wilde. Ik ben toen met een maat meegegaan die stratenmaker was en dat beviel meteen goed", aldus Paul.

Zzp'er groeide door
Van het een kwam het ander en zo begon Paul als zzp'er die zichzelf verhuurde aan grotere bedrijven. Inmiddels heeft Paul drie man personeel en een flink machinepark. Paul: "Ik probeerde zo veel mogelijk geld te sparen om een machine voor mezelf te kopen. Daarna volgde nog een aanhanger, bussen en nog meer." Al die machines zijn hard nodig om het dagelijks werk mogelijk te maken. Paul en 'de jongens' beginnen elke dag om 7 uur.

"Meestal zijn we met twee projecten tegelijk bezig. We delen ons op in tweetallen en gaan elk naar een andere klus. Halverwege de dag ga ik meestal ook nog even naar het andere project kijken. Over het algemeen is de ene klus vooral stratenmaken terwijl de andere klus vooral met grondwerk te maken heeft. Op die manier zitten we elkaar niet in de weg." Het leukste aan zijn werk vindt Paul het feit dat hij elke dag weer resultaat ziet. Paul: "Ik vind het mooi om na mijn werk achterom te kijken en te zien dat ik echt iets heb gemaakt. Dat geeft zo veel voldoening."

Het bedrijf van Paul is een erkend leerbedrijf. Dat wil zeggen dat hij bevoegd is om leerling stratenmakers op te leiden. Het werken bij Paul is dan onderdeel van de opleiding. "Het stratenmakersvak is het beste te leren in de praktijk. Daarom gaan de jongens die bij mij in de leer zijn één dag per week naar school en werken ze de andere vier bij mij. Ik neem ze mee naar uiteenlopende klussen zodat ze alles kunnen leren."

Pauls bedrijf is in de afgelopen jaren flink gegroeid, maar nog groter worden is niet wat hij wil. "Ik blijf liever een kleinschalig bedrijf dat in de regio mooie klussen doet. Ik vind het helemaal prima zo."

Meer berichten