Standbeeld van Titus Brandsma met zijn portretfoto als inzet.
Standbeeld van Titus Brandsma met zijn portretfoto als inzet.

Sterfdag Titus Brandsma met viering herdacht

OSS - Trouw aan de traditie van Titus Brandsma brengt de Karmelkring Oss zijn leven en sterven in Dachau op 26 juli 1942 in herinnering. De Karmelkring houdt donderdag 26 juli om 09.00 uur een herinneringsviering in de Sint Jozefkerk.

De Karmelkring Oss staat al enige stil bij de sterfdag van karmeliet Titus Brandsma. De karmelieten luisteren naar teksten van Titus Brandsma, wat hem inspireerde en bezielde. Na de dienst brengen de Karmelkring Oss en parochianen van de Titus Brandsmaparochie een bloemenhulde bij het monument bij het Titus Brandsma Lyceum aan de Molenstraat. De fakkel van het Vredesvuur wordt ontstoken en zal bij het monument branden.

Levensloop van Titus
De Karmelkring staat stil bij de betekenis van deze eenvoudige karmeliet, onderwijsman, hoogleraar, strijder van het vrije woord, bestrijder van het nationaalsocialisme. Deze waarheid zoekende journalist werd bijna 100 jaar geleden hoofdredacteur van 'De Stad Oss'. Een twintigste-eeuwse martelaar, om zijn gedachtegoed omgebracht in Dachau. Aanwezigen horen hoe God in het leven van Brandsma aanwezig was en overwegen de betekenis hiervan voor de eigen levensweg.

Nog altijd is de betekenis van Titus Brandsma wereldwijd van groot belang. Door het Generaal bestuur van de Karmel in Rome is een Titus Course opgezet. Vanwege dat programma komen bijna vijftig Karmel-studenten uit alle continenten naar Megen en Oss.

Meer berichten