Brigit Coppens, De Hypotheker Oss
Brigit Coppens, De Hypotheker Oss (Foto: Justin Stolwijk)
Column De Hypotheker

Pensioen in zicht?

In een eerdere column hebben we het al gehad over de mogelijkheden om een nieuwe hypotheek af te sluiten als u de pensioendatum nadert. Nu zijn er sinds kort nog meer mogelijkheden bijgekomen!

Als u uw pensioen nadert of er al van geniet, woont u waarschijnlijk al jaren in uw huidige huis. Misschien groeiden uw kinderen er op, u kent de buren en u hebt er uw hobby's. Toch kan het verstandig zijn juist nú een nieuw huis te kopen. Waarom?

U hebt inmiddels andere woonwensen dan toen u het huidige huis kocht. Mensen veranderen nou eenmaal in de loop van de tijd. Een nieuw huis dat beter bij uw huidige levensstijl past, dat zou best fijn zijn. Is het dan nu de tijd om op zoek te gaan?

Ja, beslist! Verwacht wordt dat in 2019 de rente weer stijgt, waardoor een nieuw huis duurder wordt. Vandaar dat veel van uw leeftijdgenoten nu om zich heen kijken naar het huis dat bij hun huidige leven past. Dit is het moment!

De afgelopen jaren viel het echter in een aantal gevallen niet mee om op latere leeftijd een nieuw huis te kopen. Als u binnen tien jaar met pensioen gaat of al pensioen had, wordt er door de geldverstrekker al rekening gehouden met het pensioeninkomen. Dit pensioeninkomen is in veel gevallen lager dan het huidige inkomen. Daardoor kwamen mensen met de pensioenleeftijd in zicht niet in aanmerking voor een nieuwe hypotheek. Zelfs als u 'm prima zou kunnen betalen, ook over tien jaar of langer.

Maar de regels zijn veranderd. Er wordt nog steeds rekening gehouden met het (naderende) pensioen, maar hypotheekverstrekkers mogen het maximale hypotheekbedrag voortaan toetsen op basis van de werkelijke lasten die u naar verwachting krijgt. Dat is prettig, want de maximale hypotheek kan daarmee een stuk hoger uitvallen. En dan kunt u mogelijk ineens wél kopen! Deze aanpassing geldt als u NHG-garantie op uw hypotheek hebt en het nieuwe huis maximaal 265.000 euro waard is.

In sommige gevallen is het echter ook mogelijk om zonder NHG-garantie te kopen. In beide gevallen is het echter maatwerk. Wat er mogelijk is en hoe hoog uw nieuwe hypotheek mag zijn is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Wilt u weten hoe deze nieuwe regels voor u uitpakken? We helpen u graag om gedegen uit te zoeken of een nieuw huis past bij uw (in zicht komende) pensioen.

Brigit Coppens, De Hypotheker Oss

Meer berichten