Jan en Els Buijtendijk leggen graag een kaartje. "Bij bridge is het belangrijk dat je op elkaar bent ingespeeld", vertelt Jan.
Jan en Els Buijtendijk leggen graag een kaartje. "Bij bridge is het belangrijk dat je op elkaar bent ingespeeld", vertelt Jan. (Foto: Dick Hubertus)

Els en Jan genieten al 70 jaar van bridge

OSS - "Toen ik 19 jaar was overleed plotseling de bridge-partner van mijn vader. Hij vroeg me om hem te vervangen en zo werd ik als het ware in het diepe gegooid. Sindsdien heeft deze mooie denksport me nooit meer losgelaten en ben ik inmiddels 54 jaar lid van Bridgeclub Oost-Brabant, de oudste club van het district Maasland-Meierij. Dit jaar vieren we het 70- jarig bestaan."

Door Dick Hubertus

Els Buijtendijk (79) is secretaresse en haar man Jan (81) assisteert haar, hij is lid van de technische commissie en 'duvelstoejager' van de vereniging. Het bridgen kent al jaren een ongekende populariteit in Oss en omgeving. Jan Buijtendijk vertelt: "Alleen al in Oss heb je vier clubs die aangesloten zijn bij de Nederlandse Bridge Bond. Daarnaast zijn er nog talrijke andere clubs en heel veel thuisbridgers. Als je wilt kun je altijd wel ergens 24/7 kaarten."

Geintje moet kunnen
Bridgeclub Oost-Brabant heeft nu nog haar thuisbasis in de Bonte Hoef, maar krijgt een nieuwe locatie in Ussen, samen met Bridgeclub Ussen. Over het aantrekkelijke van de sport vertellen Els en Jan: "Het activeert de hersenen, het is een denksport, ook heel leuk en geschikt voor ouderen. Het houdt de radertjes hierboven aan de gang en is een fantastisch middel tegen veroudering. Je kunt het op alle niveaus spelen en je doet veel contacten op." Els vindt een goede sfeer in de club ook heel belangrijk. Ze zegt: "Onze leden krijgen op hun verjaardag altijd een kaart van me, dus om de dag loop ik naar de postbus. Wij zijn de gezelligste club van Oss. Natuurlijk moet je serieus spelen, goed nadenken en geconcentreerd blijven. Maar ik zit echt niet als een doodsbidder te kaarten. Af en toe een geintje moet kunnen. De nazit is ook altijd gezellig en praten we nog even na."

Goede partner is troef
Over de kwaliteiten die een bridger moet hebben vertelt Jan Buijtendijk: "Een goed geheugen is belangrijk. Je moet alle slagen weer terug kunnen halen. De meeste mensen die met de sport beginnen nemen les. Ze leren dan spelen volgens een bepaald systeem. Door veel te spelen kun je dat systeem verder ontwikkelen. Sommigen spelen echter te analytisch en denken te ver door. Dan wordt het spel te langzaam en dat is niet leuk. Belangrijk is ook dat je met een vaste partner speelt waar je van op aan kunt met bieden."

Niet alleen voor ouderen
Na die laatste opmerking vult Els lachend aan: "Ik heb veel met Jan gespeeld, maar hij mopperde me te veel. Hij is een heel goede bridger hoor, want hij kijkt als het ware dwars door de kaarten heen. Maar op een gegeven moment wilde onze voorzitter graag met Jan spelen en dacht ik: dat is mooi, dan ben ik van hem af. "En Jan: "Ik kan me soms niet inhouden als Els iets niet begrijpt. Het is belangrijk dat je goed op elkaar bent ingespeeld." Jan vervolgt: "Bridge is zeker niet alleen voor ouderen. Ik heb 12 jaar op basisscholen in groep 7 en 8 bridge-les gegeven. In de universiteitssteden zijn ook veel studentenverenigingen actief.

Els besluit: "Ik geniet nog van de sport en kijk altijd weer uit naar de volgende speelavond en zeker ook naar de viering van het 70-jarig bestaan van onze club in november."

Meer berichten