Alex, René, Corné en Martin nemen al tien jaar deel aan de 24-uur solexrace in Heeswijk-Dinther.
Alex, René, Corné en Martin nemen al tien jaar deel aan de 24-uur solexrace in Heeswijk-Dinther. (Foto: )

Tien Jaar Solexrace met Pijnonmneier: "Na afloop zijn we echt kapót"

GEFFEEN - Kapót zijn ze na afloop en twee pilsjes zijn voldoende om het licht volledig uit te doen gaan. Tóch staat team Pijnonmneier dit jaar al voor de tiende keer aan de start van de 24-uurs Solexrace die het weekend van vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 augustus gehouden wordt op het terrein aan de Heibloemsedijk in Heeswijk-Dinther. Een ronkend, muzikaal spektakel gekoppeld aan Kika.

Door Wendy van Lijssel

In 2007 werd de eerste editie van de 24-uurs Solexrace gehouden. Hoewel er dat eerste jaar slechts 17 teams aan de start verschenen, groeide dat aantal gestaag. Nadat een bekende meedeed vroeg René Kerkhof tijdens een verjaardagspartijtje zijn vrienden om een jaar later mee te doen. Alex van Zutphen, Corné van Dinther en Martin van der Doelen hapten toe. Laatstgenoemde staat te boek als monteur.

Sfeer is top
Samen met René scheuren zij dit jaar al voor de tiende keer met pijn-on-mn-eier, oftewel pijn aan mijn eieren plaankgas dur twee cafés en unne stierenstal, zoals de organisatie dat zo mooi verwoordt. Van die pijn is niks gelogen. "We zijn écht kapot na afloop. Na twee pilsjes gaat het licht uit", vertellen de mannen. En tóch stappen ze elk jaar weer op want "de sfeer is helemaal top. Ook met teams onder elkaar. Echt iedereen helpt elkaar vooruit als er stukken zijn."

'Helemaal aan gort'
In 2009 reden zij voor het eerst mee en opgeteld wordt het nu al de 10e keer. Zoals de teamsamenstelling nimmer wijzigde, zo bleven de heren ook hun eerste solex trouw. "Nadat we besloten om mee te doen, kochten we een solex. We hadden er niet gek veel aan gedaan, maar we werden wel 11e. Dat is gelijk onze beste prestatie tot heden", zo wordt terug geblikt. Ze vervolgen: "Wij hebben die solex nog. Jaarlijks rijden we hem met de race aan gort om hem na afloop weer helemaal op te lappen voor de volgende editie."

Het team zag het evenement zich door de jaren heen ontwikkelen. "Het hele gebeuren is een stuk professioneler geworden. De eerste jaren trokken teams bij wijze van spreken daags voor het gebeuren een solex uit hun schuur en reden mee. Intussen wordt er (soms best veel) geld geïnvesteerd in goede onderdelen en zijn teams tijden aan het sleutelen in voorbereiding op de race", aldus de heren.

Voor de winst
Naast de solexrace is er de brascross in acht categorieën waar iedereen aan kan meedoen en zijn er drie feesttenten met een divers muzikaal programma. Met het evenement wordt door deelnemers aan de solexrace jaarlijks geld ingezameld voor KiKa. "De minimale inleg is 150 euro maar daar gaan wij elk jaar dik overheen", aldus de heren. Hun 'racemonster' staat al klaar. Op welke positie zij gaan eindigen daar durven zij geen uitspraken over te doen. "We rijden altijd voor de winst", om eerlijk en met een lach te besluiten: "Maar tegen die gasten van 16 jaar kunnen wij niet fietsen. Zelfs niet als je het blok van onze solex haalt."

Voor kaartjes en/of informatie: www.solexrace.nl.

Meer berichten