DJ Bonxo in actie op het grote festival We Are Electric in Liempde waar 30.000 mensen op af kwamen.
DJ Bonxo in actie op het grote festival We Are Electric in Liempde waar 30.000 mensen op af kwamen. (Foto: Studio Rauw)

DJ Bonxo wil geen hitjesmachine zijn

OSS - Jay Pesulima (24) kreeg de liefde voor muziek met de paplepel ingegeven. Zijn ouders hadden een uitgebreide platencollectie. Moeder draaide graag The Eagles, The Jackson Five, Stevie Wonder en niet te vergeten Michael Jackson. Zijn oudere broer Joshua runt repetitie- en opnamestudio Studio OZ, zijn andere broer is drummer en enkele ooms zijn ook actief als dj.

Door Dick Hubertus

Jay verloochent zijn Molukse afkomst geenszins en koos als artiestennaam: Bonxo, wat in het Moluks, jongste van het gezin betekent. Al pratend in een kroeg in de Osse binnenstad blijkt Jay Pesulima een aardige, relaxte gast die graag over zijn vak praat. Sinds 2015 timmert hij serieus aan de weg en stond op grote festivals als Down The Rabbit Hole, Paaspop, We Are Electric, Festival Mundial en de Zwarte Cross. Ook draaide Bonxo in bekende zalen als Paradiso, 013 Tilburg en de Melkweg in Amsterdam. Hij produceert een veelzijdige, energieke mix van R&B, hip hop, dancehall, urban en future beats.

Aanpassen aan publiek
De geboren en getogen Ossenaar zette zijn eerste stappen als dj bij Fellini's en de Groene Engel. Over zijn muziek vertelt Jay: "Ik draai graag base-achtige sounds. Ik vind het belangrijk mijn eigen stijl te ontwikkelen. Een stijl die bij me past. Je moet geen andere dj's gaan imiteren. Natuurlijk moet je je soms aanpassen aan het publiek waar je voor werkt. Sommige dj's zijn alleen gewend om voor grote 'crowds' te draaien, maar als ze dan in een boerengat komen weten ze niet meer wat ze moeten doen."

'Geen hitjesmachine'
Jay geeft een voorbeeld: "Tijdens de laatste carnaval draaide ik overdag in een kroeg in Schijndel en 's avonds in de toonaangevende Amsterdamse club Jimmy Woo. Je moet in beide situaties kunnen presteren, al wil ik geen hitjesmachine zijn. Zelf vind ik het heerlijk om muziek te draaien die aan Michael Jackson is gerelateerd. Dat was toch wel een muzikaal genie. Hij liep ver voor in zijn tijd. Laatst heb ik hem nog 10 minuten gedraaid op het grote DTR-festival, waarna Mojo-medewerkers (toonaangevend theaterbureau, red.) me kwamen complimenteren."

Dj zorgt voor de 'vibe'
Jay vervolgt: "Toen ik in Oss op de middelbare school zat liep ik stage bij een bedrijf in Eindhoven dat feesten organiseert. Daar ben ik geïnspireerd geraakt voor het vak van dj. De ene dj wil het publiek alleen maar uit zijn dak laten gaan en laten springen. Ik vind het ook leuk een lekkere vibe neer te zetten. Een goede dj moet technisch goed onderlegd zijn en op alle soorten plekken en publiek kunnen inspelen zonder zichzelf geweld aan te doen. Ik heb een brede muzikale belangstelling en denk niet in hokjes. Goed is goed. Mijn volgende stap is originele tracks maken die bij me passen."

En tot slot: "Ja, waarom het zo hard moet. Stel je hebt maar 100 mensen op een plein die druk aan het praten zijn, dan moet je al een flink volume hebben om er over heen te komen. Het is uiteindelijk toch de muziek die de sfeer maakt. Tijdens een set in Den Bosch moest ik halverwege mijn optreden op last van de politie het volume flink terugdraaien. De sfeer was meteen naar de knoppen."

Wie wil luisteren hoe de muziek van DJ Bonxo klinkt, kan een kijkje nemen op de website soundcloud.nl/bonxo.

Meer berichten
Shopbox