Op zijn balkon vertelt Peter Bohlmeijer over het vak van een imker. "Het is heerlijk en heel interessant om mee bezig te zijn", vertelt hij.
Op zijn balkon vertelt Peter Bohlmeijer over het vak van een imker. "Het is heerlijk en heel interessant om mee bezig te zijn", vertelt hij. (Foto: Dick Hubertus)

Peter is imker, stadsboer en natuurmens: 'Oss is een bijvriendelijke gemeente'

OSS - Vanaf het balkon van zijn riante appartement op de bovenste verdieping van de Graefsche Poort heeft Peter Bohlmeijer (83) een schitterend uitzicht over Oss en weide omgeving. Pal onder zijn balkon, aan de Klaphekkenstraat heeft de gemeente Oss een bijen- en vlindertuin gepland. Dat doet deze imker en stadsboer natuurlijk deugd.

Door Dick Hubertus

De bijenstand staat immers wereldwijd onder druk. De nijvere beestjes zorgen immers behalve voor honing, voor de bestuiving van bloemen, planten, gewassen en fruit. Gedurende 47 jaar woonde Peter Bohlmeijer in Berghem 'op de hei', een ideale plek voor een imker. Peter legt uit: "Het is inderdaad een zorgelijke situatie. Steeds meer natuur wordt opgeëist door landbouw, industrie en woningbouw. Bovendien gebruikt de landbouw veel gewasbeschermingsmiddelen. Uit onderzoek is gebleken dat 75 procent van onze insecten is uitgestorven. Kijk maar naar de voorruit van je auto. Vroeger had je toch veel meer beestjes die er tegen bleven plakken?"

'Puur genieten'
Over het vak van imker vertelt Peter: "Het is heerlijk en heel interessant om mee bezig te zijn. De bijen verplichten je om geduld te hebben en heel rustig met ze bezig te zijn, je moet niet gestrest zijn. Het is prachtig om de bijen te observeren. Het is ook mooi om te zien waar de bijen op vliegen. De kleur van stuifmeel is namelijk heel verschillend en je kunt dus aan ze zien waar ze zijn geweest. Hebben ze bijvoorbeeld rood stuifmeel bij zich dan weet je dat ze bij de rode dovenetel zijn geweest. Het is dan leuk om te gaan zoeken waar die staat. Je snapt dat ik dus heel wat heb rond gezworven in de natuur. Puur genieten."

Boeiend vak
En verder: "Er zitten zo veel aspecten aan het imkervak, dat maakt het juist zo boeiend. Het is niet alleen de productie van honing, hoewel dat op zich ook een bijzonder proces is. Bloemen produceren nectar. De bijen trekken de nectar naar binnen en in hun zogenaamde honingmaag voegen ze er enzymen aan toe. Vervolgens spugen ze de honing uit en zuigen het weer terug in de honingmaag en daar dampt het in. Dat proces herhaalt zich en elke keer neemt het suikergehalte toe. Uiteindelijk bestaat honing uit 80 procent suiker. Honing is dus lekker zoet, het is een natuurproduct, bevat enzymen en komt van de bloempjes, het moet dus wel gezond zijn."

Stadstuintjes helpen
Tot slot constateert Peter: "Oss is een bijvriendelijke gemeente. Er staat zelfs een bijenkast op het dak van het gemeentehuis. Ook de aanleg van de stadstuintjes her en der zijn een goed initiatief. Het is goed dat we de insecten een handje helpen want wat je nu in de natuur ziet is droevig." In 2013 werd het eerste stadstuintje gerealiseerd in het Berghkwartier. Inmiddels zijn stadsboeren ook actief in de stadstuintjes aan de Berghemseweg, de Ridderstraat, de Brederodestraat en de Brabantstraat. Het ontwerp voor de nog aan te leggen bijen- en vlindertuin aan de Klaphekkenstraat is inmiddels ook gereed.

Meer berichten