Senna Wijnbergen (links) en haar zus Resa hebben hun beste beentjes voorgezet en niet zonder succes.
Senna Wijnbergen (links) en haar zus Resa hebben hun beste beentjes voorgezet en niet zonder succes. (Foto: )

Osse zusjes tiptop op WK hiphop

OSS - De zusjes Resa (13) en Senna (10) Wijnbergen uit Oss hebben goede zaken gedaan op het WK hiphopdance in Glasgow. Resa werd vijfde met haar solo en samen met haar duomaatje Erin van Leeuwen haalde ze de vierde plaats in de categorie duo. Senna werd in die categorie zelfs wereldkampioen met haar dansmaatje Bobbi Eveleens. Ondanks de enorm drukke en lange dagen tijdens het WK hebben de meiden enorm genoten.

Door Elfi van den Brandt

Dat Resa en Senna een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd, mag je wel stellen. Ze hebben heel wat deelnemers achter zich gelaten tijdens het WK. Resa: “Er waren 65 deelnemers in mijn solo-klasse ‘novice’ onder 14. Ik had daarom ook niet verwacht dat ik zo hoog zou eindigen. Ik wilde vooral meedoen voor de ervaring, maar vijfde worden op zo’n groot evenement is echt geweldig!”

Trots teleurgesteld
Ook bij Senna ging het lekker tijdens haar duo-dans. Senna: “We hadden nog nooit zo goed gedanst als tijdens het WK. Toen we na de finale te horen kregen dat we wereldkampioen waren geworden, waren we zo blij!” Helaas ging de solo van Senna niet zoals gehoopt. Door de zenuwen kreeg ze een volledige black-out. Ook al was dit voor haar een teleurstelling, ze is super trots op haar zus en haar duomaatje Bobbi die bij de solo’s derde werd.

Freestylen
Tijdens het WK hebben de zusjes elke dag moeten dansen. Er zijn namelijk verschillende rondes waarbij elke ronde dansers afvallen. De jury bepaalt wie de volgende ronde haalt en wie niet. “Je staat met een hoop andere dansers tegelijk op de vloer. De jury loopt dan rond en kijkt naar wie ze goed genoeg vinden voor de volgende ronde. Uiteindelijk staan er ongeveer acht dansers in de finale”, aldus Senna. In de categorie solo dans je geen vooraf ingestudeerde choreografie, maar moet je ‘freestylen’. Dat wil zeggen dat je alles ter plekke improviseert. Zelfs de muziek is een verassing. “De dj kiest op welk nummer je gaat dansen. Dus je moet overal mee uit de voeten kunnen”, aldus Resa.

'We trainen elke dag'
Natuurlijk gaat aan zo’n groot kampioenschap heel wat training vooraf. De zusjes oefenen bij Danscentrum Zwijsen in Oss. Het team bestaat uit wereldkampioen 10-dans Jan Zwijsen met zijn zus Mirjam, Els Zwijsen-Gevaert, kampioen U21 latin met haar broer Wim Gevaert en vice-wereldkampioen latin met Richard Porter, Tim Zwijsen en Jan en Ellie, de ouders van Jan. Maar ook thuis trainen de zussen heel wat uurtjes. “Eigenlijk trainen we gewoon elke dag. Dat moet ook wel want zo word je elke keer beter en leer je meer en meer bewegingen”, vertelt Resa.

Gelukkig vinden de zusjes dansen super leuk. Vooral het feit dat je overal je hobby kunt beoefenen is een pluspunt volgens Senna. “Ik kan alles kwijt in het dansen en als ik ergens mee zit, dan dans ik het er gewoon uit. Of dat nou op straat of in de dansschool, het kan gewoon overal.” Resa voegt toe: “En je wordt er gewoon vrolijk van!”

Meer berichten