Het project Meanderende Maas richt zich op de dijken tussen Ravenstein en Lith.
Het project Meanderende Maas richt zich op de dijken tussen Ravenstein en Lith. (Foto: Meanderende Maas)

Research naar bommen en granaten

RAVENSTEIN/LITH - Het project Meanderende Maas houdt zich komend decennium bezig met het verbeteren van de Maasdijk tussen Ravenstein en Lith. De rivier krijgt meer ruimte om 270.000 mensen te beschermen tegen overstromingen. Fijne bijvangst is dat noodzakelijke onderzoeken ons meer leren over het gebied, bijvoorbeeld over archeologie en de Tweede Wereldoorlog.

Het project bevindt zich nu in een verkennende fase, waarbij met omwonden wordt gepraat en onderzoek wordt gedaan. Twee van die onderzoeken zijn op de website van Meanderende Maas te bekijken. Het gaat om research naar archeologische waarden en naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Met die onderzoeken verzekeren de uitvoerders van het project zich ervan geen waardevolle oudheidkundige ontdekkingen beschadigen. Of plotseling op een bom of granaat uit stuiten.

Romeinen en lage adel
Uit de archeologische inventarisatie blijkt dat het gebied tussen Ravenstein en Lith vanaf 50 jaar voor Christus al intensief werd bewoond, toen de Bataven zich in dit gebied vestigden. Ook in de Romeinse tijd ontstonden er veel nederzettingen. De dorpen die we nu nog steeds kennen, ontwikkelden zich vanaf de achtste eeuw. Deze breidden zich in de middeleeuwen langzaam uit. In deze tijd ontstond ook de lage adel, die diverse kastelen in het gebied lieten bouwen.

Ook werden in deze periode kerken en kapellen gebouwd. Maar het onderzoek gaat niet alleen in op oude kastelen, kerken en dorpen: ook de dijk tussen Ravenstein en Lith is van cultuur-historische waarde. Die laat op een aantal delen het verloop van de rijke geschiedenis aan de Maas zien.

Bommen en granaten
In het tweede onderzoek draait het om zogenoemde 'conventionele explosieven' uit de Tweede Wereldoorlog. Dat wil zeggen: traditionele explosieven, zoals munitie, granaten en bommen. Het gebied is tijdens de Tweede Wereldoorlog getroffen door oorlogshandelingen. Hierdoor kunnen explosieven in of op de (water)bodem zijn achtergebleven. Het gaat om een Amerikaans bombardement op de spoorbrug bij Ravenstein op 1 september 1944, een neergestorte Short Stirling (Britse bommenwerper) bij Megen op 21 september 1944, Duitse militaire stellingen en munitieopslagplaatsen, en het neerkomen van Duitse V.1's (onbemande straalvliegtuigen) in de laatste maanden van de oorlog. De verdachte gebieden zijn in kaart gebracht, zodat de uitvoerders van De Meanderende Maas de mogelijke explosieven kunnen opsporen, voordat de werkzaamheden starten.

De onderzoeken en ander nieuws over het project is te vinden op de website van het project De Meanderende Maas.

Meer berichten