Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie (Foto: Ronald Veuger)

Geen extra geiten in de Osse stallen; 'Verborgen' vergadering nam besluit

OSS - Het Osse gemeentebestuur verbiedt geitenhouderijen om in bestaande stallen meer geiten te houden. Om dat besluit juridisch te verankeren, wil Oss dat verbod in een bestemmingsplan opnemen. Daartoe heeft de gemeenteraad een zogeheten 'voorbereidingsbesluit' genomen, waarmee vergunningen alvast kunnen worden afgewezen.

De aanleiding voor het besluit is een onderzoek van het RIVM dat een verband laat zien tussen geitenhouderijen en de kans op longontstekingen binnen 2 kilometer van een geitenstal. Voor de provincie was dat aanleiding om voorlopig het bouwen of uitbreiden van stalgebouwen te verbieden. Maar het bleef nog wel mogelijk om, zonder bij te bouwen, meer dieren te houden in bestaande stallen. De Osse gemeenteraad besloot bij het uitkomen van dat onderzoek, eind vorig jaar, om het zekere voor het onzekere te nemen en het houden van meer dieren in bestaande gebouwen te verbieden.

De gemeenteraad van Oss nam het besluit in een besloten raadsvergadering. Zo kon de raad voorkomen dat er vergunningsaanvragen binnenkwamen voordat het besluit officieel van kracht ging. Het voorbereidingsbesluit geldt voor een jaar, binnen die tijd moet een nieuw bestemmingsplan zijn vastgesteld.

Meer berichten