De C-Jays, van links naar rechts: bassist Jan Borgers, gitarist-zanger Joop van Orsouw en drummer Clemens-Jan Langens. Foto: Marco van Rooijen
De C-Jays, van links naar rechts: bassist Jan Borgers, gitarist-zanger Joop van Orsouw en drummer Clemens-Jan Langens. Foto: Marco van Rooijen (Foto: )

C-Jays maken al jaren roots muziek; spontaan, direct en wendbaar

OSS - In een afgeladen Groene Engel trakteerden de C-Jays, bij het onlangs gehouden Vierde Beeld, het publiek weer op een heerlijke mix van blues, country en rock-'n-roll. Met hun aanstekelijke enthousiasme en vakmanschap lijken ras muzikanten Joop van Orsouw (51), Jan Borgers (61) en Clemens-Jan Langens (57) de nummers zo uit hun mouw te schudden.

Door Dick Hubertus

Clemens-Jan vertelt: "Het plezier staat bij ons voorop. Repeteren doen we nauwelijks. We springen er zo in en hebben slechts globaal een idee van wat we gaan doen." Toen Clemens-Jan 16 jaar geleden nog uitbater was van het bekende muziekcafé Papillon in de Begijnenstraat bracht hij zijn muzikale vrienden bij elkaar en traden ze er voor de eerste keer op.

De bekende Osse drummer bedient zich bij de optredens van de C-Jays meestal van de cajon. Een compact percussie instrument dat er uit ziet als een doos. Clemens-Jan: "Het heeft een mooi geluid, is makkelijk te vervoeren, handig om mee te oefenen en alles zit er op. Het instrument komt oorspronkelijk uit Peru."

Zelfde smaak en visie
Joop van Orsouw (51) speelt (slide)gitaar en neemt de zang voor zijn rekening. Hij zegt: "We zijn heel goed bevriend en spelen al 30 jaar met elkaar in verschillende samenstellingen. Dat we destijds in de Papillon bij elkaar zijn gekomen is niet onlogisch: We hebben dezelfde muzieksmaak en levensvisie. We vinden het ook leuk om regelmatig met gastmusici en zangers te werken. Zo hebben we al verschillende keren opgetreden met onder andere Babs van Balveren, Jan Kanis, Huub van den Broek, Richard Severeijns, Gerard Koot en Henk Remmits. Rootsmuziek zit denk ik bij mij in de genen. Thuis werd altijd rock-'n-roll, blues en country gedraaid. Ik probeer wel eens andere muziek, maar kom hier toch altijd weer op terug."

Over de manier van spelen van de C-Jays legt bassist Jan Borgers (61) uit: "In '94 kwam het unplugged spelen in de mode. Wij waren daar al een jaar eerder mee begonnen. Onze optredens zijn weliswaar heel spontaan en we repeteren weinig, maar dat wil niet zeggen dat je niet op je instrument moet blijven oefenen. Je moet je vaardigheden onderhouden om strak te kunnen spelen. Ook je vingervlugheid moet je blijven trainen. We zijn altijd wel bezig om ons weer een nieuw riffje of een ander loopje eigen te maken. Joop bestookt ons regelmatig over de app met nieuwe dingen die hij heeft ontdekt."

'De kick inspireert me'
Over hun speelvreugde vertelt Joop van Orsouw: "Wij zijn geen ego's. De wisselwerking met het publiek is voor ons heel belangrijk. Als wij een goede respons krijgen dan gaan we helemaal los. Omdat we met een kleine bezetting spelen zijn we heel direct en zeer wendbaar. Het gaat ons om het spontane, de beleving. Zo hebben we ook geen strak ingestudeerd einde van de nummers. Als we bijvoorbeeld dat heerlijke nummer Rider in the Rain van Randy Newman spelen en Jan maakt op zijn bas een mooi loopje dan krijg ik daar gewoon een kick van en inspireert me om weer verder te gaan."

"Wat optredens betreft", sluit Joop af, "pakken we er de leuke dingen uit. We spelen zelfs wel op begrafenissen zoals vorig jaar op het afscheid van Paul Peters van de SP die al die jaren de grote animator was van het Vierde Beeld."

Meer berichten