Dimphy van Alphen is vaak aan de barre te vinden. Niet voor een drankje, maar voor de rek- en strekoefeningen.
Dimphy van Alphen is vaak aan de barre te vinden. Niet voor een drankje, maar voor de rek- en strekoefeningen. (Foto: Dick Hubertus)

Dimphy over de schoonheid van ballet; 'een complex gebeuren'

OSS - De beroemdste klassieke balletuitvoering is ongetwijfeld Het Zwanenmeer op de prachtige muziek van Tsaikovski. Voor het eerst uitgevoerd in 1877 in Moskou. Al in 1661 richtte de Franse zonnekoning Lodewijk de 14 e de Académie Royale de la Danse op; een school voor beroepsdansers. Ook Oss kent een rijke historie van balletscholen.

Door Dick Hubertus

Liesbeth van Berkel en Ine van Rongen brachten hele generaties meisjes de eerste beginselen van het balletdansen bij. Ik zie mijn zusjes nog oefenen voor een grote passpiegel: eerste positie…tweede positie… Sinds vele jaren staat Dimphy van Alphen als docent er garant voor dat deze mooie podiumkunst in Oss niet verloren gaat. In haar balletschool aan de Berghemseweg ontvangt ze wekelijks ongeveer vierhonderd leerlingen.

Voor jong en oud
Dimphy vertelt: "Als 6-jarig meisje kreeg ik les van Ine van Rongen. Naderhand werden we collega's en samen met Cocky den Otter en Joyce Keijzers vormden we een maatschap. In 1999 ben ik zelfstandig verder gegaan. Mijn leerlingen variëren in leeftijd van 4 tot 94 jaar. Mijn oudste leerling begon 28 jaar geleden op haar 66e bij me met ballet en ze danst nog steeds." "Helaas zijn bij ballet de jongens en de mannen nog ver in de minderheid", vervolgt Dimphy. "Als je in Oost-Europa geboren bent en je bent een balletdanser, dan ben je een held. In het westen ben je alleen een held als je bijvoorbeeld voetbalt. Bij mij hebben zeven mannen les. Ballet is fysiek heel zwaar. Doe maar eens een simpele oefening. Ga rechtop staan en strek 10 seconden horizontaal je been."Dimphy staat op van de keukentafel en doet het voor. "Voel je die spierbelasting?"

'Ballet doe je nooit alleen'
"Het mooie van ballet is ook dat het een kustvorm is waarbij je vanuit je gevoel anticipeert op de muziek", legt Dimphy uit. "Je merkt dan ook wat muziek met je doet. Ballet doe je nooit alleen. Je leert met elkaar rekening te houden. Leerlingen leren zichzelf te presenteren, maar ook te incasseren, want je krijgt natuurlijk ook commentaar van je docent en publiek. Leerlingen leren zichzelf op het podium bij uitvoeringen te presenteren. Een geslaagde uitvoering kan voor kinderen zo veel voor hun zelfvertrouwen betekenen. Uit onderzoek is gebleken dat ballet ook goed is voor de ontwikkeling van de hersenen omdat je meerdere dingen tegelijk moet doen: vooruit denken, naar de muziek blijven luisteren, je mededansers in de gaten houden en bewust van je lichaam blijven."

Uitdrukkingsvormen
Over het lesgeven zegt Dimphy: "Je hoeft helemaal geen perfect lichaam te hebben om aan ballet te doen. Het is voor iedereen. Je moet uitgaan van je mogelijkheden en niet van je onmogelijkheden. Ballet is vormend en ja, het vereist discipline en structuur. Dat moet ik de kinderen ook aanleren. Het mooie van het lesgeven is voor mij de uitdaging om met veel verschillende mensen te werken. Ieder mens is uniek. Ik vind het prachtig om mensen op een hoger plan te brengen en dat ze trots kunnen zijn op zichzelf. Ballet is een complex gebeuren. Als je alleen al denkt aan de vele uitdrukkingsvormen die je kunt bereiken met je gezicht en je hele lichaam..."

Voordat we afscheid nemen lopen we even door de prachtige ruime studio met de grote spiegel die een hele wand bestrijkt. Vervolgens nemen we nog een kijkje op de twee zolders waar duizenden balletpakjes, kostuums en spitzen liggen. Dimphy: "Ja, er komt heel wat meer kijken bij een uitvoering dan mensen soms in de gaten hebben."

Meer berichten