De Osse Pieta Besseling coördineert het beeldhouwen als vrijwilliger bij Chaja. "Ik kan door mijn ziekte geen betaald werk meer doen, maar ik ben blij dat ik zo nog een bijdrage kan leveren aan de maatschappij."
De Osse Pieta Besseling coördineert het beeldhouwen als vrijwilliger bij Chaja. "Ik kan door mijn ziekte geen betaald werk meer doen, maar ik ben blij dat ik zo nog een bijdrage kan leveren aan de maatschappij." (Foto: )

Beeldhouwen als creatieve verwerkingsvorm

OSS - Pieta Besseling uit Oss houdt zaterdag 22 september een kennismakingsdag met beeldhouwen in speksteen, samen met Stichting Chaja. Beeldhouwen is voor Pieta een creatieve verwerkingsvorm en uitlaatklep.

Door Elfi van den Brandt

Stichting Chaja is een stichting die zich richt op mensen die geconfronteerd zijn met kanker. Dit kan zowel in hun eigen leven zijn, als in dat van een naaste. De stichting biedt een laagdrempelige manier om kennis te maken met creatieve verwerking en om lot(bond)genoten te ontmoeten.

Met koor begonnen
Pieta Besseling leerde stichting Chaja kennen in 2009. "Ik zag in De Sleutel een stukje staan over stichting Chaja. Ze gingen een koor oprichten. Ik heb me toen meteen aangemeld en tot op de dag van vandaag zing ik nog steeds in dit koor", aldus Pieta. Zingen is echter niet de enige activiteit waar Pieta bij stichting Chaja aan heeft deelgenomen. Pieta: "Ik heb ook het schilderen geprobeerd, maar dat was niet mijn ding. Ik merkte dat mijn perfectionisme me in de weg zat. Verder heb ik nog allerlei andere activiteiten gedaan zoals onder andere: tapas koken, schrijven, theater en nu dus beeldhouwen."

Intuïtief werken
Dat beeldhouwen was een schot in de roos voor Pieta. Nadat ze in 2014 een proefcursus heeft gedaan, is ze meteen enthousiast. "Ik vond het helemaal leuk. Vooral het idee dat het beeldhouwen intuïtief benaderd werd, trok me. Je hoeft niet van tevoren te bepalen wat je wilt maken, maar begint gewoon. Er komt daarom altijd iets uit wat op een of andere manier past bij wat er op dat moment speelt in mijn leven", aldus Pieta.

Praten hoeft niet
Een ander pluspunt van beeldhouwen als verwerkingsvorm vindt Pieta het feit dat je niet hoeft te praten. Pieta: "Vaak is praten over wat je door hebt gemaakt een onderdeel van 'verwerkingsprogramma's'. Ik hoor nogal eens dat mensen daar helemaal geen zin in hebben. Bij het beeldhouwen hoeft dat niet. Doordat je je laat leiden door je gevoelens en het bewerken van de steen, kun je bewust denken omzeilen. Zo kun je je hoofd echt helemaal leeg maken."

'Taak op me genomen'
Pieta coördineert als vrijwilliger het beeldhouwen, maar doet ook andere vrijwilligerstaken binnen stichting Chaja. "Ik ben er eigenlijk een beetje ingerold. Ik kan door mijn ziekte geen betaald werk meer doen, maar er was een taak open bij de stichting en die heb ik toen op me genomen. Al doende merkte ik dat dit een pleister was op de wond van het niet meer kunnen werken. Ik ben blij dat ik zo nog een zinvolle bijdrage kan leveren aan de maatschappij", aldus Pieta.

Meer berichten