Foto:

Oerfestival de Maashorst viert de natuur

NISTELRODE - Met de natuur als gastheer heet De Maashorst de bezoekers een warm welkom buiten tijdens het Oerfstival in de herfstvakantie. Met activiteiten rond natuur, cultuurhistorie, archeologie en food kan men de Maashorst in volle bloei beleven. Het hoogtepunt op zondag 14 oktober in Herperduin en kleinschalige minifestivals en natuuractiviteiten in de dagen erna moeten een intieme festivalsfeer oproepen met lokale culinaire hoogstandjes en akoestische muziek.

Oerfestival de Maashorst is het vervolg op het oerweekend dat vorig jaar werd georganiseerd ter lancering van de positionering van de Maashorst als het oergebied in Brabant. Vorig jaar lag de nadruk op een divers aanbod van beleefactiviteiten dwars door de Maashorst heen. Dit jaar is er bewust voor gekozen om activiteiten meer te bundelen vanaf een paar centrale festivallocaties. Van zondag tot en met vrijdag in de herfstvakantie staat er elke dag een andere locatie centraal. Naast een breed aanbod van beleefactiviteiten op het gebied van natuur en cultuur(historie), is er op elke festivallocatie vermaak voor jong en oud en maakt lekker eten uit de streek en gezellige muziek het festivalsfeertje compleet.

Wildplukken en strandjutten
Geen Oerfestival zonder de belangrijkste ingrediënten die de Maashorst zo bijzonder maken. De hele week kan men vanaf de verschillende locaties op expeditie. Van wisentexcursie tot bevers spotten, van paddestoelentocht tot dauwtrappen, van wildplukken tot poepsafari en van strandjutten aan de Maas tot blotevoetentocht over de wijst.

Daarnaast zit de Maashorst vol verhalen. Verhalen over vorstengraven, over het ontstaan van de duinen. Hoe verhouden Horst en Maas zich tot elkaar? En hoe heeft men hier vroeger gewoond? Die verhalen en oeroude tradities lopen als een rode draad door het festival heen. Ze worden verbeeld tijdens activiteiten en verteld tijdens excursies én rond het kampvuur.

Minifestivals
In Herperduin kan men zondag 14 oktober rondstruinen over vier area's. Van een streekmarkt waar je kunt genieten van ambacht, demonstraties en streekproducten naar speelbos de Das waar kinderen kunnen knutselen, boomklimmen, schatzoeken of gewoon lekker kliederen met water en modder. Daarnaast kunnen bezoekers meedoen of kijken naar de Oerrace van Dunes Games of een van de andere outdoor activiteiten in het bos. Tegen de schemer ploffen bezoekers neer bij het kampvuur voor een borrel en akoestische muziek. De minifestivals krijgen stuk voor stuk een eigen karakter. Bij de ene locatie voert natuur de boventoon, bij de andere stoere outdooractiviteiten of lichaam en geest,.

Bewust van natuur
Wat Oerfestival de Maashorst bijzonder maakt is dat het geen directe commerciële doelstelling heeft. Initiatiefnemers zijn Stichting Maashorst in Uitvoering en de week van de Natuur (een initiatief van gemeente Oss en het Waterschap). Het doel is om mensen bewust te maken van het belang van de natuur, vanuit de gedachte dat je de natuur pas kunt waarderen als je ervan kunt genieten. Ook krijgen ondernemers en partijen uit het gebied een podium, om gezamenlijk de Maashorst op de kaart te zetten.

Meer berichten