Standbeeld van Titus Brandsma bij het Titus Brandsma Lyceum in Oss.
Standbeeld van Titus Brandsma bij het Titus Brandsma Lyceum in Oss.

In Titus' voetsporen

OSS - Om het gedachtegoed van ereburger Titus Brandsma in leven te houden, trekt zondag 23 september de Titus Tocht al fietsend en wandelend door Oss en omgeving. De derde editie van deze tocht gaat langs plekken waar Titus heeft gewoond, gestudeerd, gewerkt en gewandeld heeft.

De Titus Tocht is een herinnering aan de karmeliet pater Titus Brandsma, die in 1942 in Dachau gestorven is omdat hij zich verzette tegen het nazisme. Titus Brandsma is in 2015 uitgeroepen tot ereburger van Oss en leeft in de gemeente. De wandeltocht doet onderweg plaatsen aan waar Titus zich heeft bewogen en treedt zo in zijn voetsporen.

Fietsen kan nu ook
De 10, 20 en 30 kilometer lange Titus Tocht start tussen 08.00 en 11.00 uur vanaf de Sint Jozefkerk en trekt door de groene gordelstrook tussen Oss en Heesch, langs onder andere de Naaldhof en Landerij VanTosse. Dit jaar is er ook een fietstocht van 30 kilometer. Die start tussen 09.00 en 12.00 uur. Een andere nieuwigheid is de tweede route, van 10 of 20 kilometer die op hetzelfde tijdstip start vanaf Gasterij tHuis in Haren en rond Megen trekt.

Onderweg zijn er rustplaatsen bij Gasterij tHuis in Haren, Op de poort in Megen, Bierbrouwerij in Oijen en 't Vunderke in Macharen. In Megen kan men bovendien de Hof van Lof bezoeken en vanaf 10.30 uur in het Clarissenklooster een foto-expositie van de familie Brandsma bekijken. Een zus van pater Titus, zuster Maria, woonde daar tot 1939.

Meer berichten