Bloemenzee en knuffels bij station Oss West.
Bloemenzee en knuffels bij station Oss West. (Foto: Thomas Segers)

Oss herdenkt de slachtoffers treinongeluk

OSS - In Theater De Lievekamp is maandag 8 oktober een besloten herdenkingsbijeenkomst voor de mensen die direct betrokken zijn bij het treinongeluk, waarbij donderdag 20 september vier kinderen om het leven kwamen. Een vijfde kind en de begeleider raakten zwaargewond. Ossenaren kunnen samen de herdenking live zien op schermen in het stadion van TOP Oss. Ook wordt de ceremonie live op televisie uitgezonden.  

Bij het tragische ongeval op de spoorwegovergang aan de Braakstraat, tussen een trein en een elektrisch aangedreven bakfiets, kwamen vier kinderen (4, 4, 6 en 8 jaar) om het leven. Een vijfde kind (11 jaar) en een volwassen vrouw (32 jaar) raakten zwaar gewond. Alle kinderen komen uit Oss en de begeleidster uit Heesch.

De vrouw bestuurde de bakfiets, een zogenaamde Stint, waarmee zij met de kinderen vanuit een voorschoolse opvang op weg was naar een basisschool. Door nog onbekende oorzaak kwamen zijn op de gesloten, bewaakte spoorwegovergang met de bakfiets op het spoor terecht. Op dat moment passeerde daar een trein die de bakfiets schepte. Vier kinderen overleden ter plekke. Het vijfde kind en de begeleidster werden met zware verwondingen, onder begeleiding van trauma-artsen van de traumahelikopter, met ambulances naar een ziekenhuis vervoerd. 

Herdenking
Betrokkenen bij het treinongeval hebben een uitnodiging gekregen om aan het einde van de middag op maandag 8 oktober in Theater De Lievekamp samen te komen voor een herdenkingsbijeenkomst. Ossenaren die de bijeenkomst willen zien, kunnen samen in het stadion van TOP Oss op grote schermen de bijeenkomst volgen. Ook wordt de herdenking live op televisie uitgezonden. Het is nog niet bekend op welke zender de bijeenkomst te zien is. 

Donatieactie 
Na het treinongeluk kwamen meerdere mensen op het idee om geld in te zamelen voor de slachtoffers en nabestaanden, onder wie Nick Nietveld uit Almere en Mark Majoor uit Berghem. Het bedrag dat daarmee is opgehaald, steeg in een week tijd richting de kwart miljoen, zo meldt het Brabants Dagblad. Dat geld gaat beheerd worden door de Stichting Treinongeval Oss. De oprichting van de stichting gebeurt onder leiding van notariskantoor Pinkse Philips Huberts uit Oss. 

De stichting is opgezet om ervoor te zorgen dat het geld van de donaties op de juiste plek terechtkomt. De gemeente Oss is wel betrokken bij, maar geen onderdeel van de stichting die bestaat uit mensen die vanuit hun kennis en deskundigheid gewaardeerd worden in Oss. Zij werken er belangeloos aan mee. Vrijdag eindigt de doneeractie en de veilingactie en wordt bekend wat het eindbedrag is dat op de rekening van Stichting Treinongeval Oss wordt gestort. 

Steunbetuiging familie
De gemeente Oss roept iedereen op om, hoe goed bedoeld ook, de familie en de nabestaanden met rust te laten. Om geen bloemen en knuffels in de tuin te leggen en geen vriendschapsverzoeken te versturen op Facebook. Zij hebben volgens de gemeente hun privacy heel hard nodig. Ook op het gemeentehuis is geen plek voor bloemen of knuffels, die kunnen op het herdenkingsveld aan de Braakstraat/Gerbrandylaan neergelegd worden. Om te zorgen dat het veld er verzorgd uit blijft zien, worden dagelijks verwelkte bloemen weggehaald. 

Na de samenkomst op maandag 8 oktober brengt de gemeente de knuffels, kaarten en tekeningen op het herdenkingsveld naar de gemeentewerf. Daar worden de knuffels schoongemaakt. Daarna zoekt de gemeente Oss een andere, passende bestemming voor de knuffels en tekeningen.

Informatienummer treinreizigers
NS heeft een informatielijn geopend, speciaal voor vragen van reizigers die in de trein zaten en behoefte hebben aan nazorg. Zij kunnen contact opnemen met NS via: 0800-6677888. Voor andere vragen kan men contact op nemen met de politie of slachtofferhulp

Meer berichten