Het G-team van hockeyclub MHC Oss. Trainer-coach Hanneke de Munnik zit op de voorgrond met mascotte Wouter, die uiteraard niet op de foto kon ontbreken.
Het G-team van hockeyclub MHC Oss. Trainer-coach Hanneke de Munnik zit op de voorgrond met mascotte Wouter, die uiteraard niet op de foto kon ontbreken. (Foto: )

G-Hockeyers MHC Oss delen lief en leed; 'Altijd eerlijk, niets gemaakts aan'

OSS - Twaalf jaar geleden was Hanneke de Munnik mede-oprichtster van het G-hockey bij MHC Oss. Sindsdien legt zij wekelijks haar hele ziel en zaligheid in het trainen en begeleiden van twintig mensen met een verstandelijke beperking.

Door Dick Hubertus

"Het is qua leeftijd, 10 tot 46 jaar, en qua problematiek een heel diverse groep", vertelt Hanneke, "maar het is een hecht team met een hele goede onderlinge band. We hebben de laatste jaren heftige zaken meegemaakt, het is dan prachtig om te zien hoe ze elkaar opvangen. Zo is twee jaar geleden onze aanvoerder Wouter overleden aan lymfeklierkanker. Sindsdien hebben we een mascotte, een grote beer die het shirt en de aanvoerdersband van Wouter draagt. De mascotte heet ook Wouter en gaat altijd mee naar de wedstrijden en toernooien. Wouters zusje speelt ook in ons team."

"Het doel van het G-hockey is om onze mensen plezier aan de hockeysport te laten beleven", vervolgt Hanneke, "en ze lid te laten zijn van een "echte" sportvereniging. Het gaat er ook om dat andere leden op een vanzelfsprekende manier met hun gehandicapte clubgenoten omgaan."

Leren met plezier
In het dagelijks leven werkt Hanneke de Munnik (54) als kinder-oefentherapeute en oefentherapeute Cesar. Ze helpt jongeren van 4 tot 20 jaar met motorische problemen. Zelf speelde ze 6 jaar als vrije verdedigster in dames 1 van het toenmalige Keep Fit. Tegenwoordig geniet ze elke week van de wedstrijden bij de 'veterinnen' van MHC Oss. Over haar trainingen bij het G-hockey vertelt Hanneke : "Een vaste structuur voor deze doelgroep is heel belangrijk. Dat biedt ze houvast en vertrouwen en zo kunnen ze er plezier aan beleven en veel leren. En verder loopt het niveau van de spelers enorm uiteen, dus je moet oefenvormen bedenken die uitdagend zijn en waarbij iedereen aan zijn trekken komt. Daarbij komt mijn werk erg van pas. Gebruik makend van veel spelmateriaal zet ik de oefeningen op het veld zo uit dat er weinig uitgelegd hoeft te worden, het is vooral 'show en go'.

Pure reacties
"Het mooie van onze mensen vind ik ook dat ze zo puur zijn", legt de trainster uit. "Altijd eerlijk in hun reacties, er is niets gemaakts aan. Als ze een oefening niks vinden hoor ik dat onmiddellijk. Zo had ik de gewoonte om de warming-up met bal en stick te laten doen. Toen ik ze een keer eerst een paar rondjes wilde laten lopen kreeg ik als reactie: "Als ik wilde gaan hardlopen was ik wel bij atletiek gegaan."

Echte integratie
Behalve aan de interregionale G-competitie, de trainingen en de toernooien doen we elke 2 jaar mee aan de Special Olympics. Afgelopen jaar werden die gehouden in Doetinchem. Op dit driedaags evenement werden 22 verschillende sporten beoefend door 2.000 deelnemers en begeleid door 1.000 vrijwilligers. "Ook door onder andere zo'n activiteit zie je onze mensen sociaal vaardiger worden", zegt Hanneke. "Het G-hockey is een verrijking voor de hele hockeyclub. Als je ziet hoe ze met elkaar omgaan, dan kan menig team daar nog iets van leren. In ons team mag je zijn wie je bent en dat wordt onderling geaccepteerd. De materialen na de training worden als vanzelf samen opgeruimd, we letten op elkaars spullen en na afloop gaan we gezamenlijk weer naar huis. Ik heb de laatste vier jaar ook het gevoel dat we echt mee doen in de club en dat er van echte integratie sprake is."

Meer berichten