Ellen en Luc Princen zijn mantelzorgers voor hun zoon Nero, die een vorm van autisme heeft en ontwikkelingsproblematiek. Zij delen hun verhaal in het eerste deel van deze serie over mantelzorgers.
Ellen en Luc Princen zijn mantelzorgers voor hun zoon Nero, die een vorm van autisme heeft en ontwikkelingsproblematiek. Zij delen hun verhaal in het eerste deel van deze serie over mantelzorgers. (Foto: )
Zorg voor Mantelzorg

Zorg voor Mantelzorg; Ellen en Luc zorgen voor Nero

OSS - Zorgen voor naasten is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Maar soms kan het zwaar zijn. Onder andere om mantelzorgers de erkenning te geven die ze verdienen, is 10 november uitgeroepen tot Dag van de Mantelzorg. In aanloop daarnaartoe plaatst De Sleutel in samenwerking met ONS welzijn een reeks artikelen om mantelzorg voor het voetlicht te brengen. Deze week deel 1 over Ellen, Luc en Nero.

Door Ankie van Hezewijk | ONS welzijn

Ellen en Luc Princen zijn ouders van Nero, een nu bijna zesjarige jongen met autisme en een ontwikkelingsachterstand. Zij delen graag hun verhaal en vertellen hoe zij hun leven opnieuw hebben ingericht. Ondanks een voorspoedige geboorte en een goede start, komen er vrij snel signalen dat er iets niet goed is met Nero.

Als hij anderhalf is, begint er met name bij Ellen ongerustheid te knagen. "Nero keek me nooit aan en zei geen mama of papa. Ook was hij veel aan het knarsetanden". Na maanden onderzoek in het RadboudUMC, bij Bernhoven en door de medewerker van Integrale Vroeghulp, volgt de diagnose: Nero is autistisch en heeft een flinke ontwikkelingsachterstand. Hij heeft 24 uur per dag begeleiding nodig en of hij ooit zelfstandig zal kunnen leven, is de vraag.

Anders inrichten
Ellen en Luc beseffen dat ze hun leven anders moeten gaan inrichten. "Het draait eigenlijk maar om één vraag: wat heeft Nero nodig om gelukkig te zijn? We hebben toen echt voor hem gekozen. We zijn allebei minder gaan werken", aldus Ellen.

Luc vult aan: "We hebben onze levens aangepast. Samen als gezin naar verjaardagen? Het zit er niet in. Een van ons tweeën gaat en de ander blijft thuis met Nero. We leven om de beurt." Ellen: "We hebben er vrede mee. Nero is erbij gebaat en dan is het goed. Het geeft rust en stabiliteit en dat is wat Nero nodig heeft. Eens per kwartaal komt mijn broer oppassen en dan kunnen we een dag samen weg."

Het gaat nu een stuk beter dan een jaar geleden in huize Princen. Luc: "Er is rust. Nero is op zijn plek. Er is weer harmonie en we lachen veel." "En wat heel belangrijk is", vult Ellen aan, "we zijn altijd blijven praten. We koesteren de momenten dat we samen zijn."

Tips van Ellen en Luc:
1. Durf om hulpte vragen. Ga naar professionals, bij het Basisteam Jeugd en gezin kunnen ze je echt verder helpen.

2. Er zijn middelen en regelingen die jouw situatie verbeteren. Trek aan de bel bij de Gemeente Oss of Ons welzijn.

3. Stel je eisen bij. Pas je leven aan bij je nieuwe situatie. Sta stil bij wat voor jou goed voelt.

4. Blijf goed praten met elkaar. Heb geduld naar elkaar en je kind.

5. Ben pro-actief. Benader zelf de professionals en blijf bellen.

6. Zorg dat je administratie op orde is. Plan hiervoor een avond per week vrij.

7. Houd vol. De mensen met wie je te maken krijgt zijn van goede wil, maar het duurt lang. Je krijgt met veel bureaucratie te maken, maar de aanhouder wint.

8. Besteed uit wat mogelijk is.

Het volledige verhaal van Ellen en Luc is te lezen op de website van ONS welzijn.

Meer berichten