Van links naar rechts: Jan Suijs, Joma de Roos, Bettina van Dinther. Aanmelden voor de reünie kan via 50jaar@leschanteurs.nl of 06-51606388.
Van links naar rechts: Jan Suijs, Joma de Roos, Bettina van Dinther. Aanmelden voor de reünie kan via 50jaar@leschanteurs.nl of 06-51606388. (Foto: Han Jansen)

Les Chanteurs de Saint Gérard viert zijn gouden jubileum

HEESCH - Het koor uit Heesch met die Franse naam bestaat 50 jaar en viert dat met een jubileumconcert op zaterdag 6 oktober in de Visserskerk in Oss. Aan het slot van de dienst, waarbij het huidige koor de liederen vertolkt, worden de oud-leden van het koor voor het slotlied uitgenodigd om mee te zingen en dan staan bijna honderd mensen op het podium van de kerk.

Door Han Jansen

Les Chanteurs de Saint Gérard werd in 1968 opgericht door een groep enthousiaste acolieten, die onder supervisie van pastoor Barten het voor elkaar kreeg een jongenskoor in het leven te roepen, dat bij eucharistievieringen in de kerk mocht optreden en zo was de Visserskerk ineens een noviteit rijker.

Reizen naar Frankrijk
Jan Suijs was een van die acolieten en heeft als oud-lid plaats genomen in het organiserend comité dat de festiviteiten rondom het 50-jarig jubileum verzorgt. Hij vertelt: "Mijn vader was kerkmusicus en ik wilde eigenlijk ook in de muziek iets doen, maar werd door het enthousiasme van de wat oudere Wim van der Valk meegesleurd en binnen enkele jaren hadden we een flink koor in leeftijden tussen 13 en 25 jaar en daar kwamen later de jonge dames bij en toen werd het een jongerenkoor met wel honderd leden. We maakten reizen naar Frankrijk en kregen daar de hulp van oud-Ossenaar pastor Lambert Ouwens, die daar in Dreux onder meer de daklozenopvang regelde."

Audiëntie bij de paus
Joma de Roos is een van die vrouwen, die al 43 jaar lid is en ze herinnert zich de mooie reizen naar Frankrijk en Italië maar al te goed: "Optreden in de Notre-Dame van Parijs en later in de prachtige kathedraal van Chartres, dat was toch wel het ultieme resultaat wat we konden bereiken en we kregen daarover ook lovende berichten in de pers. Ook in Rome hebben opgetreden en daar zijn we zelfs op audiëntie geweest bij Paus Paulus VI, een indrukwekkend gebeuren. Ook in Londen hebben we opgetreden in St. Paul's Cathedral."

Jubileumconcert
Bettina van Dinther uit Heesch is al 38 jaar koorlid en mede organisator van het jubileum: "We treden nu een of tweemaal per maand op in de Visserskerk tijdens de dienst en worden daar begeleid door onze dirigent/pianist Rein Boeijen. We zingen naast Nederlandse kerkliederen natuurlijk ook in het Frans en hebben verder Engelse en Duitse muziek in ons programma. Op 6 oktober, de dag van het jubileumconcert zingen we bijvoorbeeld ook het 'lied van de mens' van Huub Oosterhuis en de dienst gaat dan over het scheppingsverhaal. We zoeken dus heel duidelijk welke muziek het beste past bij de preek van pastoor Kerssemakers in overleg met hem."

Uitnodiging
"We hebben veel van de oud-leden kunnen traceren", vervolgt ze, "maar niet iedereen heeft gereageerd en soms ontbreekt het aan de adressen, maar men kan zich nog aanmelden tot 4 oktober; daarnaast is er nog genoeg plaats in de kerk, waar driehonderd mensen kunnen zitten. Na de dienst worden leden en oud-leden uitgenodigd voor een buffet in de parochie, om na te praten met elkaar of te luisteren naar of te dansen op muziek van Dj Bennie."

Meer informatie of aanmelden via 50jaar@leschanteurs.nl of via 06-51606388.

Meer berichten