Soepeter Riet (l) waardeert de mantelzorg die ze van buurvrouw Tiny krijgt enorm. "Ik zou niet weten waar ik was zonder Tiny. Dan zou ik hier niet meer kunnen wonen", zegt ze. Tiny doet het met liefde en plezier.
Soepeter Riet (l) waardeert de mantelzorg die ze van buurvrouw Tiny krijgt enorm. "Ik zou niet weten waar ik was zonder Tiny. Dan zou ik hier niet meer kunnen wonen", zegt ze. Tiny doet het met liefde en plezier. (Foto: Ankie van Hezewijk)
Zorg voor Mantelzorg

Zorg voor mantelzorg; Tiny zorgt voor Riet

OSS - Zorgen voor naasten is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Maar soms kan het zwaar zijn. Onder andere om mantelzorgers de erkenning te geven die ze verdienen, is 10 november uitgeroepen tot Dag van de Mantelzorg. In aanloop daarnaartoe plaatst De Sleutel in samenwerking met ONS welzijn een reeks artikelen om mantelzorg voor het voetlicht te brengen. Deze week deel 2 over Tiny en Riet.

Door Ankie van Hezewijk | ONS welzijn

Tiny Willemsen (75 jaar) is de buurvrouw van de nu 87 jarige Riet van Gestel. Sinds Riet twee en een half jaar geleden een een rugoperatie kreeg, zorgt Tiny voor haar. 'Wederzijds respect is de basis voor mantelzorg', aldus de buurvrouwen. Zij vertellen graag over hoe zij het samen doen.

In de huiskamer van Riet kijkt haar man je vanaf een foto breed lachend aan. Hij is drie jaar geleden overleden aan de ziekte van Alzheimer. Ze mist hem nog iedere dag. Ze heeft lang voor hem gezorgd, dus ze weet maar al te goed wat mantelzorgen inhoudt. 

Toen Riet vijf jaar gelden een herseninfarct kreeg, was Marijke Ommens haar mantelzorger. Totdat zij dit vanwege drukke werkzaamheden niet meer kon volbrengen. Nu springt Marijke alleen bij als Riet naar een specialist moet. 

Tiny en Riet zeiden elkaar altijd goedendag, zoals buren doen. Ze kwamen niet bij elkaar over de vloer. Maar toen Riet na haar rugoperatie uit het ziekenhuis kwam, pakte Tiny haar bij haar armen en zei: "Ik ga voor je zorgen, hoor buurvrouw". Waarom ze dat deed? "Het ging vanzelfsprekend. Ik heb er niet over nagedacht, het liep gewoon zo."

Dus nu klinkt het iedere ochtend om half 11: "koffie time!" en dan drinken ze samen een kopje koffie. En om half zes klinkt het: "maaltijdservice!" en dan brengt Tiny een bordje eten. Tiny: "Ik moet toch voor mezelf koken. Het is geen enkele moeite om dan voor twee in plaats van één te koken." Riet: "Iedere zondag maakt Tiny verse soep. Daar kijk ik echt naar uit. Ik ben een echte soep-eter en de soep van Tiny is heerlijk. Op maandag hoop ik altijd dat er nog soep over is."

Manusje van alles
Tiny doet geen medische handelingen, dat doet de thuiszorg, die vier keer per dag komt. "Ik ben een soort manusje van alles", zegt ze, "ik doe ook eens per week de boodschappen die Riet op een boodschappenlijstje heeft gezet, maak de wasmachine schoon, ben contactpersoon voor de alarmdienst. Als de familie Riet niet te pakken krijgt, bellen ze naar mij om te vragen hoe het met haar gaat."

Voor Tiny is het allemaal heel vanzelfsprekend, maar Riet weet, mede uit eigen ervaring, dat het dat niet is. Ze houdt in de gaten dat het niet teveel wordt voor haar. "Tiny zorgt ook voor haar 96 jarige moeder, die woont in verpleeghuis Katwijk. Ik zeg altijd tegen haar: je eigen moeder gaat voor hoor! Als Tiny een paar dagen weg wil, voelt ze zich schuldig naar mij. Maar ik vind dan juist dat ze moet gaan. Maak je nou eens geen zorgen om mij, zeg ik dan!"

Privacy
Op de vraag waardoor het tussen die twee buurvrouwen zo klikt, antwoorden ze dat dit is omdat ze elkaars privacy respecteren. Tiny: "Ik loop de deur niet plat. Als er familie van Riet komt vraagt ze vaak of ik ook kom. Maar dat doe ik niet. Ik respecteer haar privacy".
Riet: "We geven elkaar de ruimte. En ik vind het fijn dat Tiny zo goed kijkt en luistert. Ze voelt aan hoe ik me voel. Ze kijkt wat ik zelf kan en springt alleen bij als ik het niet kan. Ze neemt het niet over, waardoor ik me serieus genomen voel. Ze laat me in mijn waarde." Tiny voegt toe: "Als ik aan haar gezicht zie dat ze een slechte dag heeft, hoeft ze niks uit te leggen. Dan laat ik haar met rust." 

Waardering
Riet is blij met de aandacht die er nu is voor de mantelzorgers. "Ze kunnen niet genoeg gewaardeerd worden. Mantelzorg komt echt uit het hart. Ik zou niet weten waar ik was zonder Tiny. Dan zou ik hier niet meer kunnen wonen. Ik laat haar mijn waardering goed blijken. Ook mijn familie doet dat. Op de dag van de mantelzorg kreeg ze een kaart van hen om te bedanken voor de zorg. Ik trakteer haar vaak op iets lekkers, en als we naar de bingo gaan trakteer ik haar bijvoorbeeld. Soms gaan we gezellig samen uiteten of ik geef haar een flesje advocaat voor haar moeder. Ik vind dat fijn om te doen, ze verdient het."

Tiny wordt verlegen van al die complimenten van haar buurvrouw. Bijna verontschuldigend zegt ze: "Ik doe het met liefde en plezier. Het geeft me voldoening en we kunnen het goed met elkaar vinden." Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Tips van Tiny
-Respecteer elkaars privacy
-Krop zaken niet op, maar spreek dingen die je dwars zitten direct uit
-Geef elkaar de ruimte
-Laat je waardering blijken
 

Meer berichten