Foto: Dick Hubertus

Boules de Boeuf smaakt naar meer

Bij veel mensen zal jeu de boules al snel het stereotiepe beeld oproepen van een dorpspleintje in Frankrijk. Mannen met alpinopet die druk in de weer zijn met hun boules, een Gauloises losjes tussen de lippen en een glas wijn binnen handbereik op het terrasje van de nabij gelegen bistro. Het ene moment geconcentreerd voor weer een nieuwe worp, even later druk discussiërend met de medespelers. Bij Pétanguevereniging Boules de Boeuf Oss (de ballen van de stier) houden ze er ook van. Ruim 180 leden spelen wekelijks op de 32 verlichte buitenbanen of op de 12 binnenbanen op sportpark De Rusheuvel.

OSS - Op deze prachtige, zonovergoten najaarsmiddag zijn een dertigtal dames en heren in de weer met hun boules op het prachtige complex van de Osse vereniging. Vanaf het terras kijkt secretaris Ton Hulshof (76) tevreden toe. Eenmaal binnen toont hij trots de grote hal met de binnenbanen, de ruime, sfeervol ingerichte kantine, de bestuurskamer, de mooie bar en ruime keuken.

Ton vertelt: "Ik speel nog wel competitie, maar in een laag team, puur voor m'n plezier. Jeu de boules is een heerlijk spel en geeft een heleboel ontspanning. Anderzijds vergt het spel veel concentratie. Veel mensen denken even naar dat boultje gooien. Maar zo werkt het niet. Er zit een heleboel in, vooral qua tactiek."

"Je moet vooruit denken, iedere situatie is anders. Daarom is het belangrijk veel met je partner te overleggen. Je moet elkaar goed aanvoelen."

En verder: "Het gooien op zich is een kwestie van veel oefenen. Je moet het goede gevoel krijgen, zodat je steeds zuiverder gaat gooien."

Een competitie-team bestaat uit 6 personen. Op een competitiedag worden eerst 3 partijen van 2 tegen 2 gespeeld. Vervolgens 2 partijen van 3 tegen 3 spelers en tenslotte weer 3 partijen van 2 tegen 2. Bij ons speelt echter 90% puur voor de lol."

"De maandagavond en de dinsdagmiddag zijn bij ons drukke speelmomenten. Dan zijn er wel zo'n 60 spelers in de weer. Maar je kunt hier eigenlijk iedere dag terecht. Onze leden zijn tussen de 50 en 90 jaar. Het buitenseizoen loopt in principe van 1 maart tot 1 oktober. Maar als het mooi weer is gaan we buiten gewoon door."

Als bestuurslid prijst Ton Hulshof zich gelukkig met het feit dat Boules de Boeuf financieel een gezonde vereniging is. Hij zegt: "Wij bestaan nu 35 jaar en we hebben hier inderdaad een prachtige accommodatie, maar die vind je ook bij clubs in Uden, Schijndel, Sint-Michielsgestel en Berlicum.

"Over de spelbeleving vertelt Ton: "Bijna altijd gaat het er hier heel gemoedelijk en gezellig aan toe. Een enkele keer zijn ze ook wel eens erg fanatiek en wordt er druk gediscussieerd over de interpretatie van de spelregels. Ieder lid heeft zijn eigen boules, een set van 3 ballen. Een bal weegt tussen de 600 en 790 gram. Een goede set kost ongeveer €110."

"In Frankrijk kun je ze voor de helft van de prijs kopen. Op ballen waarmee je competitie speelt moeten een waarmerk en het gewicht staan."

Eenmaal buiten wordt er nog steeds geanimeerd gespeeld, met in het vooruitzicht na afloop nog even gezellig na te kaarten onder het genot van een glaasje.

Door Dick Hubertus

Jeu de boules in Oss

Meer berichten