Foto: Dick Hubertus

"Straks meer tijd om zelf te vissen"

Zestien jaar lang bestierde Martijn Mulders hengelsportspeciaalzaak Van Mulekom. Aan het eind van het jaar gaat hij er mee stoppen en zou er na in totaal 60 jaar een einde kunnen komen aan de mogelijkheid om in de Smalstraat hengelsportattributen te kopen.

OSS - Martijn Mulders (36) vertelt: "Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging. Ik ga voor de firma Spro, een grote hengelsportgroothandel in Vianen werken. Zij leveren in heel de Benelux. Ik ben nog op zoek naar een opvolger, maar mocht dat niet lukken dan is het hier per januari gedaan met de verkoop van hengelsportartikelen."

Terwijl Martijn van achter de toonbank in zijn al leger wordende winkel zijn verhaal doet komt een trouwe klant nog zakken voer en maden kopen.

Het is Ger van Waardenburg uit Maren-Kessel die elke zaterdag zijn spullen bij Martijn koopt voordat hij in de Rode Wetering tussen Kruisstraat en 't Wild gaat vissen."

Ger houdt zijn vangsten heel precies bij. Hij vist het liefst met de vaste stok op bliek, voorn, brasem, alvertjes en baars.

Hij vertelt: "De teller staat vanaf 1 januari nu op 1336 stuks. In heel 2017 sloeg ik 2183 vissen aan de haak. Mijn record is 100 vissen in 3½ uur. Je moet wel actief vissen. Als ze niet bijten moet je verder weg, dieper of juist dichterbij vissen. Je moet de vis opzoeken, ze komen niet vanzelf naar je toe. Ja, de visstand in de weteringen is prima." Martijn vult aan: "Het water in de Maas wordt eigenlijk te helder. Dat klinkt gek, je zou zeggen hoe helderder hoe beter, maar vissen houden daar niet van."

Als Ger heeft afgerekend en naar zijn visstek is vertrokken, vertelt Martijn Mulders dat de vissport nog steeds populair is. Hij zegt: "Een club als Ons Genoegen hier in Oss heeft ruim 1300 leden, ook jeugd. Je ziet wel dat de jeugd steeds meer met de werphengel op karper en roofvis vist."

"Om het vissen te leren is het eigenlijk het beste om met een vaste stok te beginnen. Het materiaal heb ik in de loop van de jaren steeds geavanceerder zien worden. De hengels worden steeds beter, lichter, strakker en zeker zo sterk. Ook is er veel meer variatie gekomen in de vissport. Je kunt op pad voor witvis, roofvis, vliegvissen, zeevissen en forelvissen. De nieuwste trend is streetfishing. In de grote steden ga je dan langs de stadsgrachten met je werphengel op pad om roofvis te verschalken."

Martijn vindt het zelf ook fijn om te vissen. Hij zegt: "Ik vind het heerlijk om buiten in de natuur te zijn. Ik geniet van het water en alles om me heen. Het is een heerlijke ontspanning. Ik ga graag de Maas op met mijn bootje om te snoeken."

"En als je dan een mooie vis aan de haak slaat is dat kicken en is de dag helemaal af. Als ik dadelijk gestopt ben heb ik meer tijd om te vissen."

Door Dick Hubertus

Hengelsport Van Mulekom stopt

Meer berichten