Charles Bastings: "Wij geven de reëel economische waarde aan. Op tv wordt eigenlijk altijd de maximale vervangingswaarde genoemd".
Charles Bastings: "Wij geven de reëel economische waarde aan. Op tv wordt eigenlijk altijd de maximale vervangingswaarde genoemd". (Foto: Dick Hubertus)

Osse 'Kunst en Kitsch' in Jan Cunen

OSS - Het is een feestje om rond te dwalen door het prachtige patriciërspand uit 1889 aan de Molenstraat waar Bastings Antiquairs is gevestigd. Een van de mooiste galeries van Nederland. De grote kamers met hoge plafonds zijn stijlvol ingericht met prachtige antieke meubelen, schilderijen, klokken, zilver en vitrines vol kostbaar Chinees porselein. En dat van de begane grond tot de zolder, alles van bijzonder hoge kwaliteit.

Door Dick Hubertus

Eigenaar Charles Bastings is aanstaande zondag in museum Jan Cunen een van de vier taxateurs bij de Osse Kunst en Kitsch. Charles Bastings is de derde generatie Bastings die in Oss actief is in het antiquairsvak. Voordat Charles de zaak van zijn ouders overnam was hij vier jaar werkzaam bij veilinghuis Sotheby's in Amsterdam. Hij is actief als makelaar en taxateur van antiek en kunstvoorwerpen. Een van zijn specialiteiten is Oosters porselein, tevens zijn grote passie.

IKEA-periode
We zitten beneden in de salon, omringd door heel veel moois. Charles vertelt: "De waardering en beleving van antiek is enorm veranderd. De jongeren hebben geen belangstelling meer voor antiek. We leven nu in de IKEA-periode. De inrichtingen zijn zo steriel. Kijk maar op de vensterbanken. Waar vroeger nog strijkbouten, koffiemolentjes en andere leuke spulletjes stonden zie je nu een Boeddha beeldje en twee orchideeën."

Rijtjeshuis met schatkamer
Charles vervolgt: "Kasten waar in de jaren 70 nog 30.000 gulden voor werd betaald, worden nu geveild voor 1.500 euro. Daarentegen zit negentiende-eeuws porselein weer in de lift. Dat kom ik nog wel eens tegen in boedels. Ik ben veel op pad als taxateur. Zo was ik laatst aan huis bij een gepensioneerd chirurg waar twee schilderijen van de negentiende-eeuwse landschapsschilder Leikert aan de muur hingen. Ze waren getaxeerd op 45.000 euro en aldus verzekerd. Bij nadere bestudering zag ik dat het een falsificatie betrof en heb ik de waarde terug moeten zetten naar 4000 euro. Het grappige is dat vaak in de grootste villa's een blind paard geen schade kan aanrichten, maar in een rijtjeshuis je nog wel eens iets moois kunt aantreffen."

Theeservies; anderhalf mille
Eenmaal op zijn praatstoel vertelt Charles Bastings de ene anekdote na de andere. Charles: "In 2003 was ik voor een taxatie op pad in Eindhoven. In een rijtjeshuis zie ik een schilderij aan de muur uit 1943, gesigneerd door de bekende schilder Kokoschka. Wat bleek… in 1953 was de Watersnoodramp. Kokoschka was hier zo van onder de indruk dat hij het schilderij ter beschikking stelde om te verloten. De eigenaar heeft het nu uitgeleend aan een Nederlands museum, waarde anderhalf miljoen euro. En laatst kwam er een mevrouw bij me. Ze had een incompleet theeserviesje voor 3 euro gekocht. Bleek het 1.500 euro waard te zijn. Maar dit soort dingen gebeurt maar af en toe. Het mooie van mijn werk vind ik toch vooral het doorgeven van mijn kennis. Zo heb ik hier vier taxateurs opgeleid die nu een eigen bedrijf hebben. Ook geef ik hier veel masterclasses Chinees porselein."

Taxatiedag
Charles Bastings is zondag 4 november tussen 11.00 en 16.00 uur in Museum Jan Cunen een van de vier taxateurs. Hij wordt bij de Osse Kunst en Kitsch ter zijde gestaan door Vincent Cober (juwelen), Timothy Beuvink (all round) en Frans Peeters (kunst, antiek, munten en penningen). Voor 7,50 euro kunnen bezoekers twee objecten laten taxeren en heeft men toegang tot de twee lopende tentoonstellingen in het museum. Extra taxaties kosten 5 euro per object.

Meer berichten