Kippen, varkens en runderen mogen gewoon vrij rondlopen op de Herenboerderij. Het is dan ook de bedoeling dat het zo natuurlijk mogelijk is voor de dieren. Inzet: Marlies.
Kippen, varkens en runderen mogen gewoon vrij rondlopen op de Herenboerderij. Het is dan ook de bedoeling dat het zo natuurlijk mogelijk is voor de dieren. Inzet: Marlies. (Foto: )

Marlies droomt over een Herenboerderij in Oss

OSS - De Osse Marlies de Beer probeert een Herenboerderij op te zetten in de regio Oss. Nadat ze in Boxtel op Herenboerderij Wilhelminapark is geweest, hoopt ze er hier in de omgeving ook een te kunnen realiseren. Een Herenboerderij is een coöperatie waarvan de leden samen een kleinschalig gemengd boerenbedrijf runnen.

Door Elfi van den Brandt

De term 'herenboer' is niet nieuw. Vroeger was een herenboer een boer die genoeg kapitaal had om zelf geen werk op de boerderij te hoeven doen. Ook op de Herenboerderij van nu hoeven de leden geen werk te verrichten. Marlies: "Er is een 'echte' boer aangesteld voor de dagelijkse werkzaamheden op de boerderij. De leden hoeven dus zelf niets te doen."

Gesleep met voedsel
Een collega van Marlies is de mede-initiatiefnemer van de Herenboerderij in Boxtel. Hij was niet tevreden over het vele 'gesleep' met voedsel en vroeg zich af of dit niet anders kon. "Ons voedsel komt van over de hele wereld terwijl veel eten gewoon in ons eigen land verbouwd kan worden. Ik was altijd al geïnteresseerd in duurzaamheid dus toen mijn collega vertelde over de Herenboerderij vond ik het meteen een goed initiatief", aldus Marlies

Op een Herenboerderij wordt er op een duurzame manier omgegaan met de grond. Daarnaast worden de dieren op de boerderij diervriendelijk behandeld. "Op de boerderij hebben ze onder andere kippen, varkens en wat runderen. Al deze dieren mogen gewoon vrij rondlopen. Het is dan ook de bedoeling dat het zo natuurlijk mogelijk is voor de dieren", vertelt Marlies.

Eigen eten consumeren
Omdat Boxtel helaas niet naast de deur ligt, wil Marlies nu ook proberen een Herenboerderij in Oss of omgeving te realiseren. Marlies: "Ik haal nu mijn groente en fruit ook al bij een biologische kwekerij, maar het zou nog mooier zijn als je je 'eigen' eten kunt consumeren. Het idee dat bijna al je eten dichtbij je huis wordt verbouwd, vind ik een mooi gegeven."

Seizoensgebonden
Een klein 'nadeeltje' van de Herenboerderij is dat alle groente en fruit seizoensgebonden zijn. Hierdoor krijg je in bepaalde periodes van het jaar van alles veel te veel. Marlies: "In de zomermaanden geeft het land gewoon veel meer groente en fruit. In de winter krijg je echter een stuk minder. Er groeit dan gewoon niet zo veel."

Ruilen
Een manier om hiermee om te gaan, is het onderling ruilen van producten. Alle leden krijgen namelijk hetzelfde pakket. "Je kunt niet kiezen wat er per week in je pakket komt, maar iedereen is vrij om onderling te ruilen. Alles wat je te veel hebt, kun je natuurlijk ook gewoon in de diepvries doen", aldus Marlies.

Omdat de Herenboerderij een coöperatie is, is iedereen een beetje eigenaar. "Je koopt je in feite in. Daarna betaal je per week een vast bedrag per mond", vertelt Marlies. Om een Herenboerderij in de regio Oss te realiseren, heeft Marlies ongeveer zes geïnteresseerden nodig die met haar de coöperatie op willen zetten. Daarnaast heeft de boerderij ook leden nodig om de boel draaiende te houden. Marlies: "De Herenboerderij is berekend op 200 leden, maar met 100 leden kunnen we al beginnen. Ik hoop dat het lukt want zo'n duurzaam initiatief in Oss is toch prachtig?"

Interesse
Mocht je interesse hebben of wil je meer weten over de Herenboerderij, neem dan contact op met Marlies op: 0412-641016. Ze is op werkdagen na 18.00 uur bereikbaar.

Meer berichten