Ayse is mantelzorger voor haar moeder. "Ik heb een sterke band met mijn moeder. Ze vertrouwt me en dat wil ik niet beschamen. Soms heb je gewoon geen keuze en dan is het niet makkelijk om 'nee' te zeggen."
Ayse is mantelzorger voor haar moeder. "Ik heb een sterke band met mijn moeder. Ze vertrouwt me en dat wil ik niet beschamen. Soms heb je gewoon geen keuze en dan is het niet makkelijk om 'nee' te zeggen." (Foto: Ankie van Hezewijk)
Zorg voor Mantelzorg

Ayse zorgt voor haar moeder; 'Mijn leven is druk'

OSS - Zorgen voor naasten is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Maar soms kan het zwaar zijn. Onder andere om mantelzorgers de erkenning te geven die ze verdienen, is 10 november uitgeroepen tot Dag van de Mantelzorg. In aanloop daarnaartoe plaatst De Sleutel samen met ONS welzijn een reeks artikelen om mantelzorg voor het voetlicht te brengen. Deze week deel 4 over Ayse.

Door Ankie van Hezewijk | ONS welzijn

Het leven van Ayse Sariaslan (24) ziet er anders uit dan dat van de meeste van haar leeftijdgenoten. Voor Ayse is het normaal dat ze voor haar moeder zorgt, ze is het gewend. Ze klaagt ook niet. Ze wíl er zijn voor haar moeder. Maar…. haar leven is druk. Ze vertelt graag hoe het haar lukt om alle ballen in de lucht te houden.

Afhankelijk van mijn moeder
Een gewone dag van Ayse? Ze vertelt: "Ik word wakker en kleed me aan. Beneden kijk ik of er nog afwas staat, die zet ik in de vaatwasser. Dan ga ik naar mijn opleiding in Den Bosch. Op school belt mijn moeder een paar keer. Als ik in de les zit, bel ik haar na de les terug. Intussen heeft ze dan vaak al weer drie keer gebeld. Mijn moeder wil dan weten waar ik ben en hoe laat ik thuis kom. Als ik naar huis ga, bel ik mijn moeder altijd even. Ik vraag of er nog iets nodig is. En dan doe ik meestal boodschappen. Als ik thuis kom, kijk ik hoe het met mijn moeder gaat. Heeft ze gekookt? Als dat niet zo is, kook ik samen met haar. Na het eten ga ik, als ik niet hoef te werken, graag naar mijn kamer om te studeren of te chillen. Maar mijn moeder wil het liefst dat ik naast haar op de bank zit. Een beetje afhankelijk van hoe mijn moeder zich voelt, vul ik dan mijn avond in."

De gezondheid van haar moeder is broos. "In 2013 en 2015 heeft ze enkele TIA's gehad. Daarnaast heeft ze diabetes, vergeetachtigheid, een hoge bloeddruk…. het is heel complex. Ze durft niet alleen te zijn en gaat niet alleen naar buiten. Ze is vaak duizelig en dat maakt haar angstig. Ik geef haar een briefje met haar adres erop, voor als ze de weg kwijt raakt."

'Zo iemand begrijpt het niet'
Ayse vertelt dat ze altijd haar moeder in haar achterhoofd heeft. Bij alle beslissingen die ze neemt, neemt ze haar moeder mee. Het is een automatisme. "Ik heb een sterke band met mijn moeder. Ze vertrouwt me en dat wil ik niet beschamen." Maar soms wordt het ook Ayse te veel. Vorig jaar voelde ze zich overbelast, het voelde alsof ze verdronk. "Ik heb dit toen besproken met mijn mentor die mij goed begreep. Het gevoel delen was voor mij op dat moment voldoende. Er zijn ook mensen die dan zeggen: "Je moet gewoon grenzen stellen". Maar daar heb ik niks aan, zo iemand begrijp het niet. Soms heb je gewoon geen keuze en dan is het niet makkelijk om 'nee' te zeggen.

"Ik vind mijn leven erg druk. Ik probeer alles goed te plannen en daarbij ook rustmomenten te pakken. Dat is voor mij heel belangrijk. Als ik zie dat mijn moeder oké is, ga ik lekker op mijn kamer zitten en dan wil ik ook echt rust."

Tips van Ayse
- Trek aan de bel als het teveel wordt.
- Probeer je rust te pakken.
- Probeer goed te plannen. Ook de rustdagen plan ik in.

Het hele verhaal van Ayse is te lezen op de website van ONS welzijn. Daar staat ook meer info over mantelzorg en welke ondersteuning mogelijk is.

Meer berichten