Als icoon van Oss is Museum Jan Cunen een inspirerende ontmoetingsplek waar bezoekers samen worden gebracht (foto: Hans van der Grient)
Als icoon van Oss is Museum Jan Cunen een inspirerende ontmoetingsplek waar bezoekers samen worden gebracht (foto: Hans van der Grient) (Foto: Cafe Cunen 2018 © Hans van der Grient)

Dit is het mooiste gebouw van Oss

OSS - Museum Jan Cunen mag zich het 'Mooiste Gebouw van Oss' noemen. Uit een lijst van 26 genomineerde gebouwen werd de renovatie en uitbreiding van de neoclassicistische stadsvilla uit 1888 door architectenbureau De Twee Snoeken als beste beoordeeld.

Het iconische ontwerp van architect Kees Versluis werd door een vakjury geprezen om de balans tussen oud en nieuw. Museum Jan Cunen kreeg een hedendaags gezicht, waarbij het karakter van het monumentale pand behouden bleef. Van woonhuis naar stadhuis tot huis voor de kunsten?

Museum Jan Cunen is gevestigd in Villa Constance, gebouwd in 1888 als woonhuis van margarinefabrikant Arnold van den Bergh. In 1921 werd het pand in gebruik genomen als stadhuis. Naamgever van het museum is stadsarchivaris Jan Cunen die in 1935 in het gemeentehuis een tentoonstellingsruimte inrichtte en daarmee de basis legde voor het huidige museum. Begin jaren '80 werd de villa in zijn geheel als museum in gebruik genomen.

Museum Jan Cunen verzelfstandigde in 2016. In september 2017 heropende het museum na een verbouwing, herinrichting en uitbreiding door het Bossche bureau De Twee Snoeken. De meest in het oog springende verandering was de nieuwe, transparante entree in het museumpark, de zwevende tentoonstellingsvide boven het nieuwe café en de 25 procent extra expositieruimte die werd gecreëerd op de derde verdieping van het pand.

Icoon van Oss
De architectuurwedstrijd was een initiatief van de Ontwerperskring Oss in samenwerking met het Brabants Dagblad. Een jury van specialisten bekeek de ruimtelijk-architectonische kwaliteit, de functionaliteit, betekenis voor het openbaar domein en conceptuele helderheid van Museum Jan Cunen, en oordeelde dat het ontwerp van Kees Versluis vooral "domweg blij" maakt. De combinatie van oud en nieuw, van heden en verleden, voelt zeer aangenaam en versterkt de grandeur van het gebouw. Als icoon van Oss is Museum Jan Cunen een inspirerende ontmoetingsplek waar bezoekers samen worden gebracht, met elkaar, met het gebouw en met de kunsten.

Wilt u een rondleiding door het Mooiste Gebouw van Oss en langs bijzondere exposities? Op zondag 18 november tussen 13.30 - 14.30 uur en tussen 15.00 - 16.00 uur biedt Museum Jan Cunen speciale rondleidingen over de geschiedenis van de neoclassicistische villa uit 1888. Kosten: €12,50 p.p. (entree + rondleiding; voor inwoners van de gemeente Oss: €11,00 p.p.). Aanmelden kan via info@museumjancunen.nl.

Meer berichten