Broeder Theo van de minderbroeders Franciscanen prijst de naar buitengerichte houding van het klooster, want hij is graag onder mensen.
Broeder Theo van de minderbroeders Franciscanen prijst de naar buitengerichte houding van het klooster, want hij is graag onder mensen. (Foto: Dick Hubertus)

Broeder Theo over kloosterleven in 2018; Regelmaat biedt rust en ruimte

MEGEN - Op deze kille herfstochtend ligt het historische Maasstadje Megen er wat verstild bij. Bladeren dwarrelen over de keien als ik op weg ben naar het zeventiende eeuwse klooster van de Franciscanen. Er wonen zes gastvrije 'minderbroeders' die twaalf gastenkamers beschikbaar hebben voor mensen die in deze hectische tijd op zoek zijn naar rust, stilte, ontspanning en bezinning. Broeder Theo van Adrichem (64) is graag bereid te vertellen over zijn leven als kloosterling.

Door Dick Hubertus

Het grootste deel van zijn leven woonde hij in grote steden. Over Megen, waar hij 5 jaar geleden naar toe kwam, grapt hij: "Megen is een stadje, maar heeft de allure van een dorp. Ik heb het er goed naar mijn zin." Over zijn grote inspiratiebron, de Heilige Franciscus vertelt broeder Theo: "Franciscus leefde in de dertiende eeuw in het Italiaanse Assisi. Hij was de zoon van een rijk koopman. Hij werd later de stichter van onze orde en navolger van Jezus Christus. Hij leidde een leven zonder bezittingen aan de zijde van de minst bedeelden. Hij leefde in een gewelddadige tijd, maar zette zich in voor de vrede. Ik kom zelf uit een katholiek gezin uit Rijswijk bij Den Haag. Al van jongs af aan wilde ik in de kerk werken. Na mijn studie theologie heb ik gekozen voor het leven in een broederlijke gemeenschap. Broederschap betekent elkaar dragen en verdragen. Dat is een hele goede oefening in het met elkaar leven en heel verrijkend."

Graag onder de mensen
"Ik ben nu 38 jaar broeder en het is voor mij een hele goede keuze gebleken", vervolgt broeder Theo. "Zo geeft onze dagorde mij veel structuur. Maar ook naar buiten toe zijn wij heel actief. Daar ben ik blij om want ik ben graag onder de mensen. Hier in Megen hebben we veel gasten. Mensen individueel, maar ook veel groepen en met name ook jongeren die in deze hectische tijd op zoek zijn naar rust en stilte. Stilte is een schaars goed geworden. Jongeren die hier op bezoek komen vinden dat heel spannend. Ze gaan vanzelf heel terughoudend met hun mobieltje om, maar vinden het tegelijkertijd heel spannend om dat los te laten."

Houvast en structuur
Sinds 1645 wonen er Franciscanen in het klooster. Over de gasten die er komen vertelt broeder Theo: "Zij leven mee in het dagritme dat wij hier kennen. Dat betekent vier gebedsmomenten en de drie maaltijden. Veel gasten vinden dat fijn. Het geeft houvast en structuur en daarbinnen ervaren ze juist ook de ruimte. Mooi om te zien bij jongeren dat ze merken dat wij gewone mensen zijn die met hun tijd zijn meegegaan en niet met de rug naar de samenleving staan en dat hier geen middeleeuwse toestanden voorkomen zoals ze in films hebben gezien. Een van de onderwerpen waar we met hen over spreken zijn de belangrijke waarden in het leven. Jongeren blijken ook respect te hebben voor onze keuze om zo te leven."

Voordat we afscheid nemen werpen we nog een blik in de grote kloostertuin, de Hof van Lof waar jaarlijks zo'n 1.800 bezoekers komen. Eenmaal weer op straat hangt er nog steeds een serene rust over het mooie Megen.

Meer berichten