Turend door een microscoop bekijken de leerlingen hoe de nerven in een blad eruit zien. Door de lessen op NME-centrum De Elzenhoek leren de scholieren over de wonderen der natuur en gezond leven.
Turend door een microscoop bekijken de leerlingen hoe de nerven in een blad eruit zien. Door de lessen op NME-centrum De Elzenhoek leren de scholieren over de wonderen der natuur en gezond leven. (Foto: )

Gezond leren leven met tips van moeder natuur

OSS - Op NME-centrum De Elzenhoek leerden bijna achthonderd kinderen van groep 5 en 6 de afgelopen weken alles over planten en bomen en het belang van gezonde voeding. Tijdens het project 'Groei en bloei, geur en kleur' ontdekten de leerlingen onder andere waarom bomen en planten zo belangrijk voor ons zijn, wat er allemaal bij een gezond ontbijt hoort, welke deel van bomen en planten wij eten en hoe je zelf tuinkers kunt kweken.

De kinderen krijgen geleerd hoe gezond eten van levensbelang is. Ze ontdekken dat we soms de bloem van een plant eten en dat van mais en cacaobonen eten wordt gemaakt dat we als ontbijt gebruiken. En dat een rauwkostsalade het lekkerst smaakt als je hem zelf gemaakt hebt.

Educatie tegen overgewicht
Spelenderwijs leren de leerlingen tijdens het project 'Groei en bloei, geur en kleur' over gezonde voeding. Door zelf rauwkostsalade te maken, groente en fruit te onderzoeken en zelf tuinkers te zaaien, ontdekken de leerlingen het antwoord op vragen als: 'Waar komen groenten en fruit vandaan?' en 'Hoe eet je nou eigenlijk gezond?' Want gezond eten is belangrijk. Steeds meer kinderen hebben overgewicht dat voor ernstige schade aan de gezondheid kan zorgen.

Boomexperts
Op De Elzenhoek gingen de leerlingen enthousiast aan de slag met de les. Ze voerden opdrachten uit, waarbij ze zelf doen, ervaren en ontdekken. Geconcentreerd tuurden ze in een binoculair op zoek naar de meeldraden en stamper van een bloem, als echte speurneuzen probeerden de kinderen kruiden en specerijen aan hun geur te herkennen en met hamer en spijker testten de kinderen hoe hard hardhout nu eigenlijk is. Als echte boomexperts maten de leerlingen de hoogte van de bomen in het naastgelegen park. Tot teleurstelling van sommigen niet door er in te klimmen, maar met een boomhoogtemeter. Bijna nog leuker, want uiteindelijk was de boomhoogtemeter voor veel kinderen één van de favoriete onderdelen van het project. Aan het project 'Groei en bloei, geur en kleur' hebben ruim dertig groepen van basisscholen uit Oss en omgeving meegedaan.

Meer berichten