De toermalijn die achteraf toch geen toermalijn blijkt te zijn, is te bewonderen bij de mineralen- en fossielenbeurs GeoSfeer.
De toermalijn die achteraf toch geen toermalijn blijkt te zijn, is te bewonderen bij de mineralen- en fossielenbeurs GeoSfeer. (Foto: )

Nep-edelsteen mag wel pronken op expo

BERGHEM - Het zal je maar gebeuren. Je bent verzamelaar, je denk op eBay de vondst van je leven gedaan te hebben, het pronkstuk van je collectie. Je koopt het voor 4.000 euro en bij ontvangst blijkt het een neppert. Toch mag de 'steen' zondag 11 november pronken op mineralen- en fosielenbeurs Geosfeer.

Criminelen hebben het vervalsen van fossielen en mineralen ontdekt als een lucratieve business met een lage pakkans. Op de jaarlijkse mineralen- en fossielenbeurs van Geo-Oss in De Berchplaets in Berghem is het betreffende stuk te zien: een prachtige 'toermalijn' die bij nadere beschouwing een nagenoeg perfecte kopie van polyester blijkt te zijn. De vondst is aanleiding voor de thema-expo 'Fossielen & Mineralen, echt of namaak?', waar authentieke fossielen en mineralen worden vergeleken met namaak.
Verder zijn er zo'n dertig standhouders en activiteiten voor de jeugd, zoals een geodenkraker, zelf goud pannen en een GeoQuiz met voor iedereen een authentieke geologische prijs. GeoSfeer is te bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur. De toegang kost 3,50 euro, bezoekers jonger dan 14 jaar betalen 1 euro.

Meer berichten