"Henk is niet meer de man die ik 57 jaar geleden getrouwd ben", vertelt Ans. "Hij was altijd zorgzaam en attent, maar dat is helemaal weg. Ik mis mijn maatje".
"Henk is niet meer de man die ik 57 jaar geleden getrouwd ben", vertelt Ans. "Hij was altijd zorgzaam en attent, maar dat is helemaal weg. Ik mis mijn maatje". (Foto: Ankie van Hezewijk)

Ans zorgt voor Henk; 'Ik mis mijn maatje'

OSS - Zorgen voor naasten is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Maar soms kan het zwaar zijn. Onder andere om mantelzorgers de erkenning te geven die ze verdienen, is 10 november uitgeroepen tot Dag van de Mantelzorg. In aanloop daarnaartoe plaatst De Sleutel samen met ONS welzijn een reeks artikelen om mantelzorg voor het voetlicht te brengen. Deze week het laatste deel 5 over Ans en Henk.        

Ankie van Hezewijk | ONS welzijn

Officieel is de cursus 'Omgaan met dementie' al afgelopen. Maar Ans heeft tegen haar man gezegd dat de cursus vandaag voor het laatst is. Anders wordt hij achterdochtig en kon ze vandaag niet naar dit interview. De afgelopen weken ging Ans op dinsdagmiddag naar de cursus waar ze lotgenoten trof. Thuis gaat de deur op slot, zodat haar man niet naar buiten kan. Anders gaat hij haar overal zoeken. Een leugentje om bestwil. De enige manier voor haar om deze twee uurtjes in de week weg te kunnen, zonder hem.

'Ook aan mezelf denken'
Ans heeft in haar leven veel gezorgd. Haar ouders heeft ze 22 jaar in huis gehad. Haar man Henk had een grote onderneming in Oss en zelf werkte ze in het onderwijs. Nu is ze 84 en zorgt voor haar 85 jarige man met Alzheimer. Vier jaar geleden openbaarde de ziekte zich bij haar man. "Hij kreeg een zwaar delier na een darmoperatie. Daar is hij nooit helemaal van opgeknapt. Toen hij thuis kwam, zat hij een half jaar in zijn stoel. Toen de dokter zei dat alles goed was, heb ik gezegd: en nu kom je uit die stoel. Dat lijkt heel hard, maar ik moest ook aan mezelf denken."

Haar dochters zagen het eerder dan zijzelf dat er iets mis was met hun vader. Tijdens een vakantie zagen zij hoe onrustig hij was en steeds op zoek was naar hun moeder. Via de MDL-arts kwam hij bij de neuroloog en na een batterij testen viel de diagnose Alzheimer. Een second opinion wees hetzelfde uit.

Eerst ontkende haar man de Alzheimer. "Hij had het zelf niet door. Hij zei dan: "Ik vergeet weleens iets, maar ja, dat mag ook wel op deze leeftijd." Hij kan zich bij anderen ook beter voordoen dan thuis. Mensen in mijn omgeving zeggen dan tegen mij dat er niets met hem aan de hand is. Dat ik het overdrijf. Ze geloven me gewoon niet! Dat doet enorme pijn, en voelt eenzaam. Ik kan er met hen niet over praten."

Vermoeiend

"Henk is niet meer de man die ik 57 jaar geleden getrouwd ben. Hij was altijd zorgzaam en attent, maar dat is helemaal weg. Hij is onrustig en wil constant op stap. Waar naartoe weet hij niet, dat moet ik bedenken. Hij heeft me heel erg nodig, hij hangt aan me. Hij wil de hele dag weten waar ik ben en vraagt alles, soms wel vijf keer. Dat is heel vermoeiend."

De ziekte sluipt verder. Ans: "Ik neem hem steeds meer uit handen. De administratie deed hij altijd, maar die doe ik nu. Hij laat het gelaten gebeuren. Eerst overlegden we alles. Nu niet meer. We zijn lichamelijk nog samen, maar geestelijk niet meer. Ik ben niet alleen, maar toch eenzaam. Hij ziet dat niet. Hij zegt dan: "We hebben het toch goed samen". Maar het is eenrichtingsverkeer. Ik mis mijn maatje".

Tips van Ans
Als je partner ander gedrag vertoont, is het goed om je af te vragen waarom hij dat doet. Het kan een teken zijn van beginnende dementie. Doe af toe leuke dingen. Zoek contact met lotgenoten, zoals in de lotgenotengroep Omgaan met dementie. Je begrijpt elkaar en dat is heel fijn.

Mantelzorgavond
ONS welzijn en de gemeente Oss houden vrijdag 16 november vanaf 20.00 uur een speciale avond voor mantelzorgers in Oss bij Theater De Lievekamp. Ook de persoon voor wie gezorgd wordt is welkom. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Aanmelden kan door te mailen naar dagvandemantelzorg@ons-welzijn.nl, bellen naar 088-374 25 25 of bij ONS welzijn aan de Schadewijkstraat 6.

Meer berichten