Stadsdichter Kitty Schaap en voormalig stadsdichter Jan van den Boom bij het oude zwembad aan de Macharenseweg.
Stadsdichter Kitty Schaap en voormalig stadsdichter Jan van den Boom bij het oude zwembad aan de Macharenseweg. (Foto: Han Jansen)

Panklaar, nieuwe dichtbundel van PPO

OSS - Het gedichtenarchief van Stadsdichter Kitty Schaap puilt uit van gepubliceerd en ongepubliceerd materiaal. Het bracht haar op het idee om een deel van dat werk te bundelen. Voormalig Stadsdichter Jan van den Boom, die met dezelfde gedachte speelde, omarmde het idee, dat toevallig ook bleek te leven binnen het bestuur van het Poëzie Podium Oss. Zo werden de voorbereidingen een half jaar geleden gestart op initiatief van PPO-voorzitter Beppie Lotterman en inmiddels is de bundel Panklaar gereed.

Door Han Jansen

"We zijn zorgvuldig te werk gegaan," zegt Kitty Schaap. "Veel van de gedichten zijn de afgelopen jaren gepubliceerd in de weekkranten, zoals deze krant, door mij en in 2013 door Jan van den Boom die toen Stadsdichter was. Ik kom uit Den Haag en breng mijn westerse kijk op het Brabantse en Osse leven over in mijn gedichten."

Vroeger en nu
Ze vervolgt: "Nadat we onze eigen gedichten hadden uitgezocht zijn Jan en ik bij elkaar gaan zitten. We hebben elkaars werk gelezen en zo is een selectie van 58 gedichten tot stand gekomen in een gelijke verdeling van ieders werk. Daarin komen bijzondere gebeurtenissen langs als de avondvierdaagse met een foto van lang geleden, een gedicht over het iconische s(n)oepwinkeltje van Unox in de Gasstraat, de paardenmarkt op de Heuvel en het oude zwembad, waarover wij beiden een gedicht hebben geschreven, Jan met de blik van vroeger en ik met hoe ik het zwembad van toen zie. De betonblokken waar de loopplanken op rustten liggen daar nog."

Historie vs. dagelijkse zaken
Jan van den Boom vult aan: "Ik heb veel jeugdherinneringen, want ik ben hier geboren. Ik ben ooit gaan schrijven om binnen de Osse gemeenschap een breder draagvlak voor poëzie te creëren, een intentie waar ik nog steeds achter sta. Mijn gedichten bergen ook vaak de historie van de stad, terwijl het werk van Kitty meer de dagelijkse zaken, die iedereen in de krant leest, onder de aandacht brengt."

Speurwerk
De bundel is bijzonder van opzet, want het zijn niet alleen gedichten, maar er is ook speurwerk verricht in het Stadsarchief van de gemeente. De medewerkers daar hebben fotomateriaal gezocht bij de aangeleverde gedichten en zo is, naast vers en recent fotomateriaal een fraai en evenwichtig product gecreëerd, waarbij financiële ondersteuning van de gepensioneerden vereniging UVG het project mede mogelijk maakte.

Signeersessie
De bundel Panklaar, een samenwerking tussen het Poëzie Podium Oss (PPO), het Stadsarchief en de gepensioneerdenvereniging UVG, wordt woensdag 14 november gepresenteerd en aangeboden aan burgemeester Wobine Buijs. Op 17 november is een signeersessie bij boekhandel Derijks en vanaf die datum is de bundel te koop is voor 10 euro. Op de avond van 14 november zijn er optredens gepland van de Osse sopraan Ine van Huet en singer/songwriter Iris Romeijnder, op piano begeleid door Mathieu van der Burg. Verder treden op de PPO-dichters Joost van Velthoven en Michel Nierop op met poëzie.

Meer berichten